Rdečecvetni glog ‘Paul’s Scarlet’

12. maja, 2013 | Kategorije: Drevesa, Rastline, Zagorje ob Savi | Komentiraj

Rdečecvetni glog lahko sedaj občudujete na Kidričevi cesti v Zagorju. Crataegus laevigata ‘Paul’s Scarlet’ kot ga strokovno imenujemo, velja za enega najlepših grmovnic ali manjših dreves v vrtovih. Primeren pa je tudi za javne površine, saj je izredno odporen na razne stresne okoljske dejavnike. Rdečecvetni glog je ponavadi grmovne oblike, kot soliterna rastlina pa je zaželjena oblika drevesa s steblom in krošnjo. S svojo končno višino 6 metrov zacveti kmalu po japonskih češnjah, katere pa povsem zasenči s svojim bogatim cvetenjem.

MIH_3347

Crataegus laevigata ‘Paul’s Scarlet’

Rdečecvetni glog oblikuje plodove, ki so primerni za uživanje, čeprav je potrebno počakati na slano. Uporabljajo jih za džeme, želeje, likerje in vino. Seveda pa je potrebno poudariti, da ponavadi nabiramo plodove navadnega gloga, ki ga najdemo v naravi in naj plodovi rdečecvetnega v mestu ostanejo zgolj okras in hrana za ptiče.

MIH_3340

Crataegus laevigata ‘Paul’s Scarlet’

Na izbiro dreves na javnih površinah botruje tudi dejstvo, da nekatere rastline v naši okolici premalo poznamo. Zato jih je pametno predstaviti na takšen način. Prepričan sem, da se bo marsikdo ustavil ob tem drevesu, ki ravno te dni nudi ves sijaj v samem centru mesta in mogoče si kdo zaželi ravno takšno drevo v svojem vrtu.

Povezane vsebine

Komentiraj

*

*Sašo Taškar

O avtorju - Sašo Taškar

Navdušenje nad naravo me spremlja že od otroštva; le to z leti ne pojenja. Delitev bogatih izkušenj se mi zdi korak v pravo smer. Ustvarjalnost je gonilo, ki usmerja k boljšemu, obuja stara spoznanja, ponuja več. Navsezadnje je pomembno to, da delamo tisto, v čemer uživamo. Ostalo pride samo od sebe ...

Potrebujete pomoč?

Urejanje in vzdrževanje vrtov, parkov in zelenih športnih površin.

TEL: 041 832 853