Gospod Cigarovec in gospa Pavlovnija se spoznata

26. februarja, 2013 | Kategorije: Vrtovi | 2 komentarja
Paulownia tomentosa - polstena pavlonija 01

Paulownia tomentosa

_MG_2905

Catalpa bignonioides

Pravim jima gospod Cigarovec in gospa Pavlovnija. Prav za skupaj sta, vsako leto znova pomislim, ko ju opazim v kakšnem vrtu. Spoznal sem ju v času šolanja. Srednja šola je sicer že daleč, ampak se ju prav z veseljem spominjam. Takrat smo delali zaključne izpite iz parkovne tehnike in na mojo srečo sem dobil vprašanje, ki mi ni bil prav pogodu, kajti potrebno je bilo opisati razliko med cigarovcem in pavlovnijo. Kar pa je sila preprosto, če si le enkrat v življenju videl ti dve drevesni vrsti. No jaz ju do takrat nisem, no vsaj eno.

Catalpa bignonoides - cigarovec 06

Catalpa bignonioides

Paulownia tomentosa - polstena pavlonija 08

Paulownia tomentosa

Obe vrsti sta si po rasti in obliki listov precej podobni, ogromna pa je razlika v cvetovih in plodovih. Plodovi cigarovca so podolgovati fižolji stroki, za razliko od pavlovnije, ki so oreški. In cvetovi so pri enem beli, pri pavlovniji vijolčni. Slednja tudi cveti precej kmalu in ravno zaradi tega so cvetovi dlakavi, ter tako zaščiteni pred mrazom.

_MG_2897

Catalpa bignonioides

_MG_2901

Catalpa bignonioides

_MG_2898

Catalpa bignonioides

Catalpa bignonoides - cigarovec 05

Catalpa bignonioides

_MG_2909

List – Catalpa bignonioides

_MG_2908

Catalpa bignonioides

Paulownia tomentosa - polstena pavlonija 02

Paulownia tomentosa

Paulownia tomentosa - polstena pavlonija 03

Paulownia tomentosa

Paulownia tomentosa - polstena pavlonija 05

Orešek – Paulownia tomentosa

Paulownia tomentosa - polstena pavlonija 07

Orešek – Paulownia tomentosa

Paulownia tomentosa - polstena pavlonija 04

Cigarovec je precej razširjena drevesna vrsta v naši občini, saj ga lahko zasledite marsikje. Verjetno ga je vsak opazil na Cankarjevem trgu, kjer pa ga sedaj ni več. Lahko pa ga vidite v Evroparku, pri bifeju Sedmica in v privat vrtovih po Zagorju.

Pavlonijo  lahko opazite na parkirišču levo od Kulturnega doma. Sicer je še precej mlada, ampak obe vrsti sta znani po zelo hitri rasti.

Do danes sem imel priložnost podrobno spoznati ti dve zanimivi drevesni vrsti in tudi pri izpitu v srednji šoli sem se zelo dobro odrezal, nekaj sem se spomnil iz literature ostalo pa zblefiral. Dejstvo je, da so spomini prijetni, kot so prijetni cvetovi teh čudovitih dreves. Le spoznajte ju, boste videli kako čudovit par sta:)

Paulownia tomentosa - polstena pavlonija 06

Paulownia tomentosa

Catalpa bignonoides - cigarovec 03

 

Povezane vsebine

2 komentarja na “Gospod Cigarovec in gospa Pavlovnija se spoznata”

  1. Toni pravi:

    Želim jima še veliko srečnih dni:)

  2. Velibor pravi:

    Eden od teh hitrorastočih lepotcev bo sigurno nekje nešel mesto pri nas doma. Sem iskal uporabne informacije po spletu in jih na koncu našel tule na svojem “pragu” :).

Komentiraj

*

*Sašo Taškar

O avtorju - Sašo Taškar

Navdušenje nad naravo me spremlja že od otroštva; le to z leti ne pojenja. Delitev bogatih izkušenj se mi zdi korak v pravo smer. Ustvarjalnost je gonilo, ki usmerja k boljšemu, obuja stara spoznanja, ponuja več. Navsezadnje je pomembno to, da delamo tisto, v čemer uživamo. Ostalo pride samo od sebe ...

Potrebujete pomoč?

Urejanje in vzdrževanje vrtov, parkov in zelenih športnih površin.

TEL: 041 832 853