Prunus serrulata – japonska češnja

22. februarja, 2013 | Kategorije: Drevesa, Zagorje ob Savi | Komentarji (1)
Prunus serrulata 'Kanzan' - japonska češnja 03

Prunus serrulata ‘Kanzan’ – japonska češnja

Prepričan sem, da ni potrebna razlaga, kje v Zagorju lahko vidimo ta čudovita spomladi cvetoča drevesa. V mesecu aprilu nas vsako leto očarajo s svojim cvetenjem, kar mi osebno že pošteno meji na kič, ampak če je lepo kičasto je lahko tudi lepo. Japonska češnja, oziroma Prunus serrulata ‘Kanzan je le ena predstavnica izmed cele čete različnih kultivarjev, ki so jih uspeli razviti na Japonskem. Vendar ostaja sorta Kanzan, katero imamo čast imeti v Zagorju najlepša med vsemi. Sorte japonskih češenj pa se ne razlikujejo le po barvi cvetov, temveč tudi po različnih oblikah ali habitusu. Tokrat bi vam rad predstavil le dve sorti, katere imamo na javnih površinah. Torej japonsko češnjo v roza barvi in japonsko češnjo v beli barvi. Slednja je nova pridobitev v parku Dr. Janeza Drnovška in jo imate na sliki. Drevo je sicer še precej majhno, vendar je rast češenj precej hitra, saj imajo kratko življensko dobo, glede na ocene do 30 let. V parku je bela češnja posajena poleg mandžurskega javorja, ki pa ga bomo morali zaradi propadanja odstraniti. Osebno mi je prav ta sorta najlepša, poleg tega pa je v Sloveniji zelo redka. Botanično naj bi se imenovala Prunus serrulata ‘Simitsu Sakura’, vendar to je nepreverjeno. V kolikor bi si želeli pogledati belo češnjo, kot odraslo drevo, jo lahko najdete na Izlakah. Pri Ajdi je potrebno zaviti proti Čemšeniku in čez dobra dva km opazujte levo stran. Mislim, da jo je nemogoče zgrešiti. Pa ne trgajte cvetov prosim, ker jo je potrebno za razmnoževanje precepiti! Podlago ponavadi uporabijo našo domačo češnjo, ki jo lahko najdete v gozdu, če bi se komu zahotelo cepljenja.

CIMG7333

Prunus serrulata ‘Kanzan’ – japonska češnja

CIMG7339

Mlado drevo bele češnje v Zagorskem parku

Japonske češnje so že dolga leta izredno priljubljene, pri vrtnem oblikovanju. Okrasne niso le v cvetju, temveč so zanimive tudi preko celega leta. Zanimivo imajo lubje, katero je prekrito z lenticelami. Te podobe na lubju opazite kot prečne črte in jih drevo uporablja pri izmenjavi plinov med tkivi, ki ležijo pod pluto. Pozornost pa pritegne tudi listje, ki je spomladi in jeseni zanimivih barv.

Prunus serrulata 'Kanzan' - japonska češnja 02

Listje spomladi

V svoji domovini je češnja neuradni simbol, saj imajo japonci celo praznik na temo češenj, kajti prvi zapisi o priljubljenosti češenj segajo v 9. stoletje torej imajo že bogato tradicijo. Podatka, kdaj smo pri nas zasledili prvo češnjo ni, kajti priljubljenost v letih ni upadla in v marsikaterem vrtu lahko opazimo nova in stara drevesa. Pri belih sortah pa bi se morali že pošteno potruditi, zato upam, da vam bo v parku nova češnja zanimiva.

CIMG6670

Prunus serrulata ‘Kanzan’ – japonska češnja

CIMG6668

Prunus serrulata ‘Kanzan’ – japonska češnja

Prunus serrulata 'Kanzan' - japonska češnja 01

Prunus serrulata ‘Kanzan’ – japonska češnja

Prunus serrulata 'Shimidsu Sakura' - japonska češnja bela 05

Prunus serrulata ‘Shimidsu Sakura’

Prunus serrulata 'Shimidsu Sakura' - japonska češnja bela 01

Prunus serrulata ‘Shimidsu Sakura’

Prunus serrulata 'Shimidsu Sakura' - japonska češnja bela 02

Prunus serrulata ‘Shimidsu Sakura’

Prunus serrulata 'Shimidsu Sakura' - japonska češnja bela 03

Prunus serrulata ‘Shimidsu Sakura’

 

 

Povezane vsebine

Komentar na “Prunus serrulata – japonska češnja”

  1. DACA pravi:

    Spoštovani, pravi užitek je slediti spremljajočim komentarjem, nobenega dvoma ni, da zadevo obvladate do potankosti in da imate tudi nadvse radi svoje delo in ga zares opravljate s srcem.

Komentiraj

*

*



Sašo Taškar

O avtorju - Sašo Taškar

Navdušenje nad naravo me spremlja že od otroštva; le to z leti ne pojenja. Delitev bogatih izkušenj se mi zdi korak v pravo smer. Ustvarjalnost je gonilo, ki usmerja k boljšemu, obuja stara spoznanja, ponuja več. Navsezadnje je pomembno to, da delamo tisto, v čemer uživamo. Ostalo pride samo od sebe ...

Potrebujete pomoč?

Urejanje in vzdrževanje vrtov, parkov in zelenih športnih površin.

TEL: 041 832 853