Park Dr. Janeza Drnovška – zamenjava hortenzij

14. oktobra, 2014 | Kategorije: Grmovnice, Trajnice, Vrtovi, Zagorje ob Savi | Komentiraj

Že nekaj let smo se odločali kaj narediti s hortenzijami v parku, ki so zaradi preobilice svetlobe in vročih poletij zahtevale nenehno oskrbo. Tako smo veliko časa namenili zalivanju v poletnih mesecih, saj so bile ves čas lačne vode. To se je pogosto poznalo na cvetovih in rastlinah, ki so bile v klavrnem stanju v času jesenskih dni. Letos so imele srečo, saj je bil dovolj vode in so nekoliko napredovale. A kloroza, ki se je pojavila že pred leti, je vseeno napredovala, saj so bili listi vseeno rumeni. Pojavila se je verjetno zaradi slabe zemlje, ki je bila izrazito peščena. Lahko bi jo izbolšali s humusom, vendar tega nismo mogli storiti, ker je bila površina preraščena s pachysandro terminalis – pahisandra. Zimzelena trajnica, ki je idealna za nekoliko bolj senčna rastišča, čeprav dobro uspeva tudi na soncu.

DSC04152 DSC04155

Že spomladi smo želeli obstoječe grmičke zamenjati s hortenzijami, ki dobro prenašajo sonce. Torej vrsto Hydrangea macrophilla odstraniti, zamenjati zemljo in posaditi Hydrangeo paniculata ‘Unique’ – belo hortenzijo. Pahisandro pa obdržati, saj naredi pod hortenzijami gost preplet kar onemogoča rast enoletnim plevelom. Vendar tega nismo storili, saj je bilo slabo vreme idealno za uspešno rast hortenzij. Zato smo to prestavili na današnje dni.

Poseg ki smo ga danes realizirali ni zapravljanje denarja, kot bi marsikdo pomislil, saj bomo na ta način uspešno znižali stroške, ki so se nabirali ob propadanju hortenzij.

DSC04156 DSC04163 DSC04166 DSC04170 DSC04173 DSC04175

Predvsem pa nas je skrbela klavrna podoba prejšnjih let. Dejstvo pa je, da si želimo imeti javne površine urejene in zanimive, kar si vsak deloven človek, ki da kaj nase tudi zasluži. Stare hortenzije bomo presadili na graščinski vrt na starem trgu, kjer bodo imele veliko boljše možnosti za uspešno rast. Hortenzije, ki pa so posajene v parku pa bodo potrebovale le slabi dve leti, da se bodo razkazale v vsej svoji lepoti.  Verjemite mi, da so prave lepotice.

DSC04180 DSC04183

Povezane vsebine

Komentiraj

*

*Sašo Taškar

O avtorju - Sašo Taškar

Navdušenje nad naravo me spremlja že od otroštva; le to z leti ne pojenja. Delitev bogatih izkušenj se mi zdi korak v pravo smer. Ustvarjalnost je gonilo, ki usmerja k boljšemu, obuja stara spoznanja, ponuja več. Navsezadnje je pomembno to, da delamo tisto, v čemer uživamo. Ostalo pride samo od sebe ...

Potrebujete pomoč?

Urejanje in vzdrževanje vrtov, parkov in zelenih športnih površin.

TEL: 041 832 853