Cvetlica, ki sem jo našel na drugi strani sveta

28. avgusta, 2013 | Kategorije: Rastline, Trajnice, Vrtovi, Zagorje ob Savi | Komentiraj
MIH_6395

Verbena bonariensis

Čeprav je doma v Argentini oziroma v Braziliji, sem jo prvič fotografiral na Novi Zelandiji. Že takrat mi je obsedela v spominu, čeprav nisem niti vedel, kako se imenuje botanično. Na srečo me je vrsta že prehitela s svojo naselitvijo v Sloveniji, kjer sem jo prvič opazil predlansko leto na vrhu Marna, kjer lepo uspeva na gredici v lasti vrtnarstva Napret. Ker beseda ni konj, sem v lanskem letu v jeseni nabral semena, katera sem nato ob koncu pomladi posejal na gredico v parku Dr. Janeza Drnovška.

MIH_6399

Verbena bonariensis

Verbena bonariensis je tako v nekaj dneh vzkalila in se prvič pokazala na ogled radovednim obiskovalcem mestnega parka. Rastline so hitro priraščale in zapolnile površino. Zaradi hude suše je bilo potrebno rastline dodatno zalivati, kar ponavadi povzroči neenakomerno rast. Ampak verbena je preživela in nas že kmalu razsveselila s prvimi cvetovi.

MIH_6413

Verbena bonariensis

Verbena velja v botaničnem svetu za trajnico, pri nas pa slabo prenaša zime in jo je potrebno zaščititi. Zato raje predlagam, da jo držite kot enoletnico, ki se vseje sama. Na to računamo tudi v parku. V času ko bo odcvetela, bo hkrati odvrgla tudi semena, ki bodo zunaj preživela zimo in ob pravi temperaturi ob koncu pomladi tudi vzkalila. V tem vmesnem času lahko gredo zapolnite z raznimi čebulnicami ali dvoletnicami.

MIH_6428

Verbena bonariensis

Verbeno lahko uporabljate pri vseh mogočih zasaditvah. Pazite le, da bo na soncu ali polsenci. Cvetove ima zelo podobne metuljniku (Buddleia davidii), le da je socvetje pri verbeni precej manjše. Metuljnik in verbena sta rastlini, kateri bosta v vaš vrt privabile množico različnih metuljev, ki bodo tedne in tedne obletavali njihove cvetove. Torej če imate v vrtu vsaj malo prostora, ju le posadite, ne bo vam žal.

MIH_6405

Verbena bonariensis

Povezane vsebine

Komentiraj

*

*Sašo Taškar

O avtorju - Sašo Taškar

Navdušenje nad naravo me spremlja že od otroštva; le to z leti ne pojenja. Delitev bogatih izkušenj se mi zdi korak v pravo smer. Ustvarjalnost je gonilo, ki usmerja k boljšemu, obuja stara spoznanja, ponuja več. Navsezadnje je pomembno to, da delamo tisto, v čemer uživamo. Ostalo pride samo od sebe ...

Potrebujete pomoč?

Urejanje in vzdrževanje vrtov, parkov in zelenih športnih površin.

TEL: 041 832 853