Park Dr. Janeza Drnovška

22. februarja, 2013 | Kategorije: Vrtovi | 2 komentarja

CIMG7341

CIMG7342

CIMG7344

Mesto Zagorje se je v zgodovini razvijalo v smeri tipičnega industrijskega mesta, kjer so odkrili bogate zaloge rudnin. Industrija je teptala vse, kar je bilo zelenega, a vendar smo uspeli, morda hote ali nehote, obdržati zeleno površino v samem jedru mesta. Zelena površina danes ni posebej velika, saj obsega površino pravokotnika dolžine 250 m in 15 m širine, a vendar smo jo spremenili v park, katerega imenujemo Park Dr. Janeza Drnovška. In presneto radi ga imamo. Glede na poizvedbe so bila drevesa v parku zasajena nenačrtovano, kar pa da parku v njegovi osnovni zgradbi naraven značaj. Tudi drevesa v parku so v večji meri avtohtona, le tu in tam se pojavi kakšen prišlek. Torej v samem mestu smo obdržali del narave, kjer imajo prostor drevesa, trave, rože, ptice, čmrlji in čebele…Kjer si mamice z vozički in utrujeni knapi najdejo delček sence, ki je poleti pravi balzam v soparnih dneh.

_MG_3048

Park Dr. Janeza Drnovška

 

CIMG3403

Park Dr. Janeza Drnovška

 

V letu 2011 sem naredil celotno analizo parka, kaj v parku imamo in kakšno je zdravstveno stanje dreves, da smo lahko posledično pričeli z načrtno prenovo dreves, ki bo trajala nekaj let, vendar cilj katerega imamo v planu, je cilj nas vseh: obdržati zeleno površino v najlepšem stanju, kjer je pomembno, da obdržimo vse funkcije parka, saj je potrebno razumeti, da so zelene površine pomembne tako na osebni kot na lokalni in kulturni ravni. Prenos narave v mestno okolje je bilo v preteklosti pomembno zaradi prehrane, ko je bila samooskrba še primarnega pomena. Danes pa predstavljajo zeleni otoki estetsko doživetje in ustvarjajo prijetno okolje za različne aktivnosti, hkrati pa otrokom nudijo prvi stik z naravo. Drevesa prispevajo k privlačni podobi mesta in povečajo vrednost nepremičnin.

Park poimenovana drevesa 3

Tloris parka z determiniranimi drevesnimi vrstami

Park poimenovana drevesa 1

Tloris parka z determiniranimi drevesnimi vrstami

Park poimenovana drevesa 2

Tloris parka z determiniranimi drevesnimi vrstami

 

Prenovo parka bi rad predstavil širši javnosti, da boste lahko razumeli, zakaj je potrebno določene boleče projekte, kot je odstranjevanje dreves, pričeti takoj. Seveda pa je bilo potrebno predhodno narediti temeljito analizo parka in popis dreves, katerega vam prilagam kot slike. Analiza parka je bila opravljena po analitični metodi, kjer ocenjujemo vidne poškodbe dreves. Načrtovanje je tako danes precej enostavno, saj točno vemo, katera drevesa bo potrebno skozi leta zamenjati in jih nadomestiti z novimi. Verjetno ste opazili, da so bila določena dela že opravljena in so marsikoga presenetila, vendar potrebno se je zavedati, da je park doživel veliko sprememb v zadnjih 30 letih in najslabše so jo pri tem odnesla drevesa. Vendar vsa drevesa, ki so bila do sedaj odstranjena, so bila nadomeščena z novimi. Žal, bo potrebno še precej radikalnih rezov, pri tem pa se bo potrebno potruditi, da bo proces sorazmeren z dopolnitvijo svežega zelenja.

CIMG3402

Park Dr. Janeza Drnovška

_MG_3102

Rumeni otok rudbekij

_MG_3080

Park Dr. Janeza Drnovška

_MG_3107

Park Dr. Janeza Drnovška

_MG_3106

Park Dr. Janeza Drnovška

_MG_3010

Park Dr. Janeza Drnovška

_MG_3100

Park Dr. Janeza Drnovška

_MG_3116

Park Dr. Janeza Drnovška

CIMG3641

Brezo je bilo potrebno nujno odstraniti.

 

 

Povezane vsebine

2 komentarja na “Park Dr. Janeza Drnovška”

  1. bojana pravi:

    na park marsikoga vezejo lepi spomini, mene predvsem iz otrostva, saj smo v njem preziveli veliko casa…lovljenje, skrivanje, “kekec in pehta” in seveda obvezno jesensko skakanje v kupe listja (opravicilo komunalnim delavcem, ki so se trudili z grabljenem), ampak nismo se mogli upreti 🙂
    zelo podpiram urejanje parrka in se z veseljem vracam v zagorje, kjer je vsakokrat kaj novega…

  2. DACA pravi:

    Čestitke za skrbno urejen in negovan park v vsakem letnem času!

Komentiraj

*

*Sašo Taškar

O avtorju - Sašo Taškar

Navdušenje nad naravo me spremlja že od otroštva; le to z leti ne pojenja. Delitev bogatih izkušenj se mi zdi korak v pravo smer. Ustvarjalnost je gonilo, ki usmerja k boljšemu, obuja stara spoznanja, ponuja več. Navsezadnje je pomembno to, da delamo tisto, v čemer uživamo. Ostalo pride samo od sebe ...

Potrebujete pomoč?

Urejanje in vzdrževanje vrtov, parkov in zelenih športnih površin.

TEL: 041 832 853