Octovec – limonadno drevo

9. marca, 2013 | Kategorije: Drevesa, Rastline, Zagorje ob Savi | 4 komentarji

Moram priznati, da obstajajo rastline, ki jih namerno zanemarjam, ker mi enostavno niso simpatične za uporabo v svojih zasaditvah. Kar pa seveda ne pomeni, da mi rastlina ni zanimiva. Ravno obratno. Rhus typhina, kot se botanično imenuje octovec je resnično zanimiva rastlina. Žal pa se njegovih pozitivnih lastnosti vse premalo zavedamo. Pri nas velja splošno mnenje, da je rastlina sicer lepa, vendar zaradi stranskih poganjkov, ki se radi razraščajo po vrtu pogosto nezaželjena. Zaradi tega jo tudi sam ne uporabljam v vrtnih zasaditvah a vendar bi se zaradi množice pozitinih lastnosti le zaslužil, da pa v kakšen vrt le ukomponiram to zanimivost.

Rhus typhina - navadni octovec 02

Rhus typhina – octovec

Octovec je lesnato manjše drevo, katerega vsi prepoznate po rdečih socvetjih, za katere imamo občutek, da so ves čas na drevesu, tako poleti, kot pozimi. Vendar se vsako leto pojavijo novi, sveži, katere pa lahko uporabimo za poletno limonado. Potrebno je le namočiti cvet za pol ure v toplo ali hladno vodo in že imamo pijačo rahlo kiselkastega okusa. Prepričan sem, da boste na začetku precej skeptični. Ampak če ne poskusiš ne boš nikoli vedel, pravijo. Na kratko še o zdravilnih lastostih drevesa, o čemer lahko veliko več preberete v kakšni strokovni literaturi. Sam ponavadi reklamno propagiram rastlino na način, da jo v svojem zdravilstvu uporabljajo indijanci. Zdravilni so vsi deli rastline. Tako z njim zdravijo zlato žilo, odvajanje seča, razkuževanje ran, itd. Res pa je, da pri nas rastlina ni uveljavljena v splošni uporabi, saj ponavadi v ljudskem zdravilstvu ne posegamo po tujerodnih drevesnih vrstah. V kolikor boste imeli željo po uporabi octovca bodite previdni pri izcedku, ki se pocedi pri rezu, saj lahko povzroči reakcijo na vaši koži. Pravijo tudi, da ta izcedek uporabljajo za odstranjevanje bradavic, ampak tega nisem nikoli preizkusil.

Rhus typhina - navadni octovec 03

Rhus typhina – octovec

Rhus typhina - navadni octovec 04

Rhus typhina – octovec

Drevo je precej enostavno pridobiti, saj je potrebno le izkopati divji poganjek, ki poganja nedaleč od drevesa. Verjetno je to razlog, da ga lahko opazite v marsikaterem vrtu in pogosto tudi na javnih površinah, pri čemer Zagorje ni nobena izjema. V hortikulturi obstaja sicer nekaj kultivarjev te vrste, kateri pa se razlikujejo predvsem po manjših lastnostih, kot je barva listja v jeseni. Torej, če ste srečni lastnik te vrste predlagam, da malo pobrskate po literaturi in uporabite ta dar iz Severne Amerike.

_MG_2936

Rhus typhina – octovec

_MG_2934

Rhus typhina – octovec

MIH_0308

Rhus typhina – octovec

MIH_0315

Rhus typhina – octovec

Povezane vsebine

4 komentarji na “Octovec – limonadno drevo”

 1. Barbara pravi:

  Lep pozdrav! Tudi sama sem enkrat že hotela preizkusiti, če se da narediti limonada, pa me je prestrašilo dejstvo, da pri nas ni prave rastline, da so sorte, ki rastejo pri nas strupene.
  Ne vem ali je potem pijača zato imela bolj rezek okus, da si nisem drznila narediti več kot majhen požirek…

  Poleg tega me pa zanima še, če poznate Rhus coriaria, tudi iz družine rujevk, ki pa je uporaben za začimbo (mislim da v Turčiji (v mešanici začimb za’atar) .
  Hvala.

 2. Saso Taskar pravi:

  Zanimiva izkunja. Je pa zanimivo, kako smo ljudje previdni pri rastlinah. KAr se tiče Rhus coriaria mi osebno ni znan, niti ga nisem nikoli srečal na kakšnem potovanju, bom pa sedaj nekoliko bolj pozoren na to.

 3. Aleksandra pravi:

  Mene pa zanima, ali kdo ve, kako to rastlino izkoreniniti. Imeli smo eno lepo drevo, pa nam je zasejalo ves travnik s poganjki. Korenine so že pri 15-cm rastlini zelo dolge in jih ne moreš do konca izpuliti, noro se razraščajo. Kaj storiti? “Očeta” smo posekali (ker ga je žled razlomil), podmladek pa nas bo zadušil …

 4. westal pravi:

  Mlade rastline poškropite z bom efektom, ki uniči tudi korenine.
  LP

Komentiraj

*

*Sašo Taškar

O avtorju - Sašo Taškar

Navdušenje nad naravo me spremlja že od otroštva; le to z leti ne pojenja. Delitev bogatih izkušenj se mi zdi korak v pravo smer. Ustvarjalnost je gonilo, ki usmerja k boljšemu, obuja stara spoznanja, ponuja več. Navsezadnje je pomembno to, da delamo tisto, v čemer uživamo. Ostalo pride samo od sebe ...

Potrebujete pomoč?

Urejanje in vzdrževanje vrtov, parkov in zelenih športnih površin.

TEL: 041 832 853