Grmovnica, ki vas bo prva razveselila pozimi

11. januarja, 2014 | Kategorije: Vrtovi | Komentiraj
Lonicera x purpusi 'Winter Beauty' - purpusovo kosteničevje 06

Lonicera x purpusi ‘Winter Beauty’ – purpusovo kosteničevje

Vsi poznamo pozimi cvetoče grmovnice kot so nepozebniki, brogovite, jasmini, saj so to lesnate rastline, ki so precej pogoste v naših vrtovih. Zacvetijo zgodaj pozimi in pogosto se zgodi, da lahko prve cvetove občudujemo že v mesecu januarju. Le redko kje pa lahko zasledite purposovo kosteničevje, Lonicera x purpusi ‘Winter Beauty’, ki se po mojem mnenju ni uveljavila v naših vrtovih, čeprav velja za grmovnico, ki jo lahko vzgaja vsak začetnik. Le dovolj sonca in nekaj humusa ji je potrebno priskrbeti in že vam lahko zraste do 2 m visok grm. Grm, ki je poleti sicer nezanimiv, če lahko uporabim to besedo, za primerjavo z zimskimi meseci, ko nas obdari z belimi cvetovi značilnimi za kovačnike.

Lonicera x purpusi 'Winter Beauty' - purpusovo kosteničevje 03

Beli cvetovi z rumeni prašniki

Lonicera x purpusi 'Winter Beauty' - purpusovo kosteničevje 04

Lonicera x purpusi ‘Winter Beauty’ – purpusovo kosteničevje

Lonicera x purpusi 'Winter Beauty' - purpusovo kosteničevje 02

Lonicera x purpusi ‘Winter Beauty’ – purpusovo kosteničevje

Lonicera x purpusi 'Winter Beauty' - purpusovo kosteničevje 01

Grmovnica ves čas nadomešča odcvetele cvetove z novimi.

Purpusovo kosteničevje lahko zacveti že pred novim letom in v kolikor je zima mila, nadaljuje s cvetenjem vse tja do pomladi. A njegova dragocenost ni le v cvetovih, ki se razvijejo na golih vejah. Temveč predvsem v vonju cvetov, ki s svojim sladkim vonjem vabijo naključne obiskovalce naj si jih pobližje ogledajo. V kolikor bi si radi ogledali to grmovnico, se je potrebno zapeljati le do Trbovelj v park Plevček in zagotovo jo boste hitro opazili na vrhu stopnic, ki peljejo skozi park. Purpusovi kovačniki so posajeni ob poti in zagotovo jih boste opazili. Ne trgajte vej, v kolikor bi želeli imeti grmovnico doma, raje počakajte do konca cvetenja, ko jih bomo obrezali. Takrat bo več kot dovolj vej za vse, ki imajo nekaj prostora v vrtu, katerega bi želeli zapolniti s to zimsko lepotico. Le vejico je potrebno zapičiti v zemljo in skoraj zagotovo vam bo pognala korenine.

2012-06-15 12.24.33

Park Plevček poleti. Na vrhu stopnic purpusovo kosteničevje.

 

Povezane vsebine

Komentiraj

*

*Sašo Taškar

O avtorju - Sašo Taškar

Navdušenje nad naravo me spremlja že od otroštva; le to z leti ne pojenja. Delitev bogatih izkušenj se mi zdi korak v pravo smer. Ustvarjalnost je gonilo, ki usmerja k boljšemu, obuja stara spoznanja, ponuja več. Navsezadnje je pomembno to, da delamo tisto, v čemer uživamo. Ostalo pride samo od sebe ...

Potrebujete pomoč?

Urejanje in vzdrževanje vrtov, parkov in zelenih športnih površin.

TEL: 041 832 853