Polaganje travne ruše ali travnih zvitkov

25. maja, 2013 | Kategorije: Vrtovi | Komentiraj

V zadnjih dneh smo se ukvarjali z manjšim družinskim vrtom, ki smo ga v celoti prenovili. Po predhodnem zasaditvenem načrtu smo pripravili ustrezne gredice in jih zasadili s kombinacijo grmovnic in trajnic, ki se bodo tekom leta izmenjavale v različnih kombinacijah cvetja. Vrt je bil zasnovan na način, da bo imela stranka minimalno dodatnega dela pri sami oskrbi. Za košnjo bo skrbela robotska kosilnica, zalivanje bo potekalo preko namakalnega sistema. Da bi se izognili najbolj občutljivim fazam vzgoje travne ruše, smo po površini, namenjeni za trato, položili travne zvitke, o katerih govori tudi današnji blog.

MIH_0983

Površina pred pripravo

CIMG7606

Neobdelana površina

Vzgoja travne ruše ali travnih zvitkov je postala precej zanimiva pridobitna dejavnost za marsikaterega kmeta, saj lahko na večjih površinah z ustrezno mehanizacijo vzgoji v dveh ali treh letih kvalitetno travno rušo, ki je primerna za naše podnebje. Poleg tega pa se vedno več ljudi odloči za takšen način ozelenitve, kajti pri tem se izognemo vsem problemom, na katere naletimo, če se odločimo za setev. Še posebej v zadnjih letih, ko nam narava menja temperature iz tedna v teden, tako spomladi kot jeseni. Torej, če imate manjši vrt in niste zadovoljni s stanjem svoje trate ter vsako leto porabite precej denarja za nabavo raznih semen, maheksov in gnojil, da bi stanje izboljšali, je pogosto veliko bolj pametno, da  se odločite za zamenjavo zgornje plasti trate. Kakšen je postopek priprave terena in polaganja, vam danes ne bom razlagal, saj imate napisanih malo morje nasvetov pri vsakem proizvajalcu travne ruše, ki ga najdete na internetu. Obrazložil bi le pojem, kaj pomeni travna ruša:

TRAVNA RUŠA NI UMETNA TRAVA, KOT JO MNOGI RADI POIMENUJEJO. TRAVNA RUŠA JE MEŠANICA TRAVNIH SEMEN, KI JIH LAHKO KUPIMO V VSAKI TRGOVINI Z VRTNARSKIM MATERIALOM. TA SEMENA STROJNO POSEJEJO, TRAVNO RUŠO PA NATO VZGOJIJO Z REDNIM GNOJENJEM, ZALIVANJEM, KOŠNJO IN ZRAČENJEM. TO NI NITI ANGLEŠKA TRAVA, KAJTI ANGLEŠKO TRAVO LAHKO NAJDETE SAMO V ANGLIJI. PRAV TAKO JE POTREBNO TO TRAVO VES ČAS NEGOVATI IN SKRBETI ZANJO.

MIH_3897

Priprave na polaganje travne ruše

MIH_3883

Površina mora biti ravna in primerno obdelana

MIH_3908

Postopek polaganja travnih zvitkov

MIH_3915

Vrt ozeleni le v enem dopoldnevu

MIH_3924

Dokončano polaganje

MIH_3942

Travno površino je potrebno sedaj le še redno zalivati

Torej, če se odločite za travno rušo, ne pričakujte čudežev. Imeti lepo travno površino pomeni veliko truda in koristno porabljenega časa. Lepo negovano trato imajo lahko le ljudje z veliko discipline ali z dovolj denarja, da si privoščijo profesionalne vrtnarje.

Povezane vsebine

Komentiraj

*

*Sašo Taškar

O avtorju - Sašo Taškar

Navdušenje nad naravo me spremlja že od otroštva; le to z leti ne pojenja. Delitev bogatih izkušenj se mi zdi korak v pravo smer. Ustvarjalnost je gonilo, ki usmerja k boljšemu, obuja stara spoznanja, ponuja več. Navsezadnje je pomembno to, da delamo tisto, v čemer uživamo. Ostalo pride samo od sebe ...

Potrebujete pomoč?

Urejanje in vzdrževanje vrtov, parkov in zelenih športnih površin.

TEL: 041 832 853