Dendrološki naravni spomenik 2. del – Taxus baccata

13. oktobra, 2014 | Kategorije: Drevesa, Vrtovi, Zagorje ob Savi | Komentiraj

O dendroloških naravnih spomenikih, ki jih imamo na področju občine Zagorje ob Savi, sem obširno pisal že v istoimenskem blogu. Zagorjani pa se lahko znova pohvalimo o novem uspehu, ki za marsikoga ni niti omembe vredno. Za nekoga drugega, pa pomeni to veliko veselje, kajti uspelo nam je mogočno tiso – Taxus baccata, ki se bohoti na ploščadi v Zagorju, uvrstiti med drevesne naravne vrednote lokalnega pomena in je v bazi predlaganih naravnih vrednot. Oziroma če sem bolj natančen, da iz oddelka za okolje in prostor na občini pošljejo na zavod RS za varstvo narave – Območna enota Ljubljana predlog, oni pa nato izpeljejo postopek do konca. Kar seveda pomeni, da je tisa zaščitena in da bodo zanjo veljali posebni kriteriji še posebno takrat, ko bodo na ploščadi opravljali gradbena dela.

Taxus baccata1

Tisa na ploščadi v Zagorju

Tisa premer

Za izmero premerov velja suma premerov izmerjenih v prsni višini. Na sliki je nepravilna izmera.

Taxus baccata – tisa je naša avtohtona drevesna vrsta, ki je zaradi pretirane sečnje v slovenskih gozdovih zaščitena. Les je izredno cenjen in zaradi tega je plačala visoko ceno povsod po Evropi. Obširni tisini pragozdovi so izginili že v času rimskega cesarstva. Pri nas jo boste le poredko opazili v gozdovih. Lokacij njene prisotnosti raje ne bi omenjal, saj lahko koga zasrbijo prsti. A na srečo je tisa izredno priljubljena v vrtovih in marsikje lahko najdemo tise izrednih dimenzij. Tudi tisa v centru Zagorja je bila nekoč sestavni del vrta. Danes pa je del javnih površin in cenjena občanka našega mesta.

Povezane vsebine

Komentiraj

*

*Sašo Taškar

O avtorju - Sašo Taškar

Navdušenje nad naravo me spremlja že od otroštva; le to z leti ne pojenja. Delitev bogatih izkušenj se mi zdi korak v pravo smer. Ustvarjalnost je gonilo, ki usmerja k boljšemu, obuja stara spoznanja, ponuja več. Navsezadnje je pomembno to, da delamo tisto, v čemer uživamo. Ostalo pride samo od sebe ...

Potrebujete pomoč?

Urejanje in vzdrževanje vrtov, parkov in zelenih športnih površin.

TEL: 041 832 853