Zelenjavni vrt z visokimi gredami

30. marca, 2013 | Kategorije: Vrtovi | Komentarji (1)

Če je nekaj let nazaj veljajo, da zelenjavni kotički izginjajo iz mestnih vrtov in se odmikajo okrasnim gredicam, danes temu ni več tako. Ljudje vse pogosteje odkrivajo zadovoljstvo, ki jim ga nudi gojenje lastnih vrtnin. Čemu je prišlo do takšnega obrata verjetno ni potrebno posebej poudarjati. Dejstvo je, da so zelenjavni vrtovi v porastu, potrebno jih je le pravilno umestiti v obhišni vrt.

Strogih pravil ni, kajti vsak vrt je svet zase.  Potrebno se je le odločiti, katero zelenjavo bi radi uživali svežo in brez dvoma, da ni polna škodljivih kemičnih snovi. V splošnem velja, da lahko vsak košček vrta spremenite v zelenjavni vrt, vendar bi tu rad poudaril, da pri načrtovanju upoštevajte vse faktorje, ki bodo vplivali na vašo uspešnost, da si ne pokvarite veselja že prvo leto, ob morebitnem neznaju. Literature je ogromno,  le preučiti jo je potrebno.                                                                                                                                                                                      V V nadaljevanju bi vam rad predstavil zelenjavni vrt, ki je zasnovan na principu visokih gred. Vrt je velikosti 150 m2 in je načrtovan na način, da bodo lahko lastniki vrta pridelovali lastno zelenjavo v kombinaciji s sadjem in zelišči.

Untitled-001

Za visoke grede smo se odločili zaradi lažje pridelave in oskrbe. Poti so dovolj široke in primerne za uporabo samokolnice. Po poteh bodo posuti sekanci zaradi katerih bo mogoča hoja po vrtu tudi v deževnih dneh.

Žmauc 3Df-001 Žmauc 3Dh-001

Lesena stena bo omogočila pridelavo jagodičevja in sadja. Slednjega bi oblikovali na način špalirne vzgoje. Poleg tega pa takšen način vzgoje omogoči lažje prekrivanje sadnih dreves in jagodičevja z mrežami, saj le tako obvarujemo pridelek pred ptiči. Lesena stena je tudi odlična zaščita vrtnin pred vetrom.

vrt1-001 Žmauc 3Db-001

Steklenjak, ki se bo nahajal na skrajnem koncu vrta, bo omogočal pridelavo zgodnje zelenjave, sejančkov in občutljivih vrtnin, kot so npr. lubenice in melone.  Blizu steklenjaka so nameščeni še kompostniki in sodi z deževnico.

Žmauc 3Dc-001 1-001

Opisani zelenjavni vrt bo mladi družini nudil pravo bogastvo hrane, ki jo lahko pridelate le v lastnem vrtu. Kajti bogastvo vrtnin ni le v tem, da je zaradi tega vaša denarnica bolj polna, temveč predvsem v tem, da poskrbite, da bo vaša družina uživala hrano, ki je primerna za prehrano.

2-001

Tloris-001

 

Povezane vsebine

Komentar na “Zelenjavni vrt z visokimi gredami”

  1. Toni pravi:

    Super rešitev za mojo mami. Nič več sklanjanja in bolečin v hrbtu. Kul:)

Komentiraj

*

*Sašo Taškar

O avtorju - Sašo Taškar

Navdušenje nad naravo me spremlja že od otroštva; le to z leti ne pojenja. Delitev bogatih izkušenj se mi zdi korak v pravo smer. Ustvarjalnost je gonilo, ki usmerja k boljšemu, obuja stara spoznanja, ponuja več. Navsezadnje je pomembno to, da delamo tisto, v čemer uživamo. Ostalo pride samo od sebe ...

Potrebujete pomoč?

Urejanje in vzdrževanje vrtov, parkov in zelenih športnih površin.

TEL: 041 832 853