Dvignjena greda

28. januarja, 2013 | Kategorije: Vrtovi | Komentiraj

Z visokimi gredami sem se spoznal že v srednji šoli, ko sem preučeval kitajsko kulturo vrtnarjenja. Zato mi je bil letošnji projekt izdelave dvignjene ali visoke grede pravi užitek. Najprimernejše mesto za gredo v vrtu je prostor, kjer je zemlja tako slaba, da bi potrebovali leta, predno bi jo izboljšali. Seveda pri tem upoštevajte še intenziteto sonca, ter velikost grede. Ponavadi so grede poljubno dolge, pri širini pa upoštevajte čisto logiko, da naj bo toliko široka, kolikor lahko doseže z rokami.

Predno se lotite izdelave, je potrebno predhodno pripraviti material za ogrodje in preplet grede. Ogrodni količki naj bodo močni in zdravi v našem primeru dolgi 1,3 m. Da jih boste lažje zabijali, jih ošiljite. (pazite na primerno zaščito pri delu z motorno žago!).

CIMG7012

Za preplet uporabite materil iz neposredne bljižine. V našem primeru vrbove in leskove veje, ki naj bodo čim daljše.

Pri prepletanju upoštevajte pravilo, da pričnete in končate preplet ene veje vedno na notranji strani, zaradi vizualnega učinka. Konec koncev je super, če je greda privlačna tudi na pogled.

Tehnika prepletanja

Tehnika prepletanja

Notranjo stran oblečite z čepasto folijo, da preprečite stik zemlje z lesom, saj boste s tem podaljšali življensko dobo prepleta.

CIMG7162

Greda na slikah je višine 1 m, zato je potrebno prvo plast, ki je sestavljena iz listja in vej nanesti do 50 cm višine. Grobi material deluje kot drenaža, poleg tega pa se pri humifikaciji sprošča toplota, kar pomeni, da je greda in zemlja v njej dalj časa izpostavljena dodatni talni toploti tako v jeseni, kot spomladi. Spomladi toplota pripomore k hitrejšemu tvorjenju korenin.

Listje in veje za prvo plastListje in veje za prvo plast

Listje in veje za prvo plast

Druga plast je nepredelan kompost. Nepredelan kompost vsebuje nepredstavljivo množico mikroorganizmov in žuželk. S tem pospešimo nastajanje komposta, oziroma humifikacijo. Palst naj bo debeline 20 cm.

Surovi kompost druga plastSurovi kompost druga plast

Surovi kompost druga plast

Zadnja plast je zreli kompost. V kolikor bi radi omejili plevel in zadržali vlago, površino grede pokrijte s slamo.

Kapljično namaknje na dvignjeni grediKapljično namaknje na dvignjeni gredi

Kapljično namaknje na dvignjeni gredi

Končni izdelek je v našem primeru greda velikosti 7 m2, na katero bomo spomladi zasadili zelenjavo. Zaradi dvignjenega terena bomo obdelovali lažje, saj se nam ne bo potrebno sklanjati. Kompost in organska masa v spodnjih plasteh bo pripomogla k zadrževanju vlage v poletnih mesecih. Dodatno gnojenje v visoki gredi nepotrebno.

 

Uporaba dvignjene grede

Uporaba dvignjene grede

IMG_5514

Dvignjena greda v praksi

Dvignjena greda v praksi

Povezane vsebine

Komentiraj

*

*Sašo Taškar

O avtorju - Sašo Taškar

Navdušenje nad naravo me spremlja že od otroštva; le to z leti ne pojenja. Delitev bogatih izkušenj se mi zdi korak v pravo smer. Ustvarjalnost je gonilo, ki usmerja k boljšemu, obuja stara spoznanja, ponuja več. Navsezadnje je pomembno to, da delamo tisto, v čemer uživamo. Ostalo pride samo od sebe ...

Potrebujete pomoč?

Urejanje in vzdrževanje vrtov, parkov in zelenih športnih površin.

TEL: 041 832 853