Izgradnja terase – sibirski macesen

8. oktobra, 2014 | Kategorije: Vrtovi | Komentiraj

Projekt izgradnje terase je temeljil na želji ustvariti vrt, ki bo funkcionalno dodelan do najmanše podrobnosti. Hkrati pa smo skušali izkoristiti vse karakteristike terena in že zgrajenih elementov v vrtu. Prvi projekt v vrtu je bila izgradnja terase. Umestili smo jo nad brežino in na ta način uporabili prostor, ki je bil funkcionalno popolnoma neuporaben. Ideja je bila, da teraso umestimo v krošnjo oreha, ki se nahaja pod brežino in si s tem zagotovimo poletno senco in hladovino. Poleg tega pa oreh velja za drevo, ki odganja določene žuželke in je zato bivanje v sami krošnji prijetnejše.

CIMG4594

Konstrukcija je temeljila na starem železu, ki smo ga večinoma pridobili na raznih deponijah, in si stem znižali stroške materiala. Najprej smo nosilne stebre točkovno privarili na temelje v zemlji, ki smo ji predhodno zabetonirali v kombinaciji z železom.

CIMG6211 CIMG6219 CIMG6223 CIMG6227 CIMG6233 CIMG6928

Glavna konstrukcija je bila sestavljena iz i profilov. Vmesna konstrucija iz različnih oblik.

CIMG6933

S posebno zaščito smo impregnirali vse železne dele, tako, da je bila podoba barvno usklajena. Seveda pa je plan, da se železna konstrukcija ne bo videla, ko jo bomo prekrili z leseno konstrukcijo.

CIMG7073 - Copy (2)

Na železne profile smo v prvem koraku pritrdili leseno podkonstrukcijo in jo uravnali v enotno višino, saj nam to pri varjenju ni uspelo.

MIH_5746 MIH_5752

Sledilo je vijačenje z rustikalnimi vijaki z utorno glavo, in polaganje poda iz sibirskega macesna.

MIH_5796 MIH_5797 MIH_5801

Terasa je tako zgrajena do faze, kjer jo teoretično že lahko uporabljamo, a bo uživanje na njej veliko prijetnejše, ko bo dograjena še ograja. O tem pa kaj več v naslednjem blogu.

MIH_5867 MIH_5870

 

Povezane vsebine

Komentiraj

*

*Sašo Taškar

O avtorju - Sašo Taškar

Navdušenje nad naravo me spremlja že od otroštva; le to z leti ne pojenja. Delitev bogatih izkušenj se mi zdi korak v pravo smer. Ustvarjalnost je gonilo, ki usmerja k boljšemu, obuja stara spoznanja, ponuja več. Navsezadnje je pomembno to, da delamo tisto, v čemer uživamo. Ostalo pride samo od sebe ...

Potrebujete pomoč?

Urejanje in vzdrževanje vrtov, parkov in zelenih športnih površin.

TEL: 041 832 853