Črni oreh

13. oktobra, 2013 | Kategorije: Drevesa, Rastline, Zagorje ob Savi | Komentiraj
CIMG9216

Listi črnega oreha v jesenskih barvah

Danes sem na jutranjem sprehodu opazil, da imamo v Zagorju tudi črni oreh (Juglans nigra), ki raste levo od starega trga. Zaradi izrazito rumene barve, v katero so obarvani lihopernato sestavljeni listi, ga je težko spregledati. Drevo je večjih dimenzij in že rodi plodove, ki ravnokar odpadajo. Zato bodite previdni, saj so plodovi precej veliki ( do 5 cm) in lahko neprijetno bolijo, v kolikor vam kakšen pade na glavo. Drevo izhaja iz Severne Amerike.  Zraste do 50 m visoko.

CIMG9218

Velik mesnati plod, v katerem se skriva oreh

Plodovi so sicer užitni, vendar so nekoliko grenkega okusa, zato se črni oreh ni nikoli uveljavil kot sadna vrsta. Pri nas so ga poskusili vnesti v gozdni prostor, saj raste hitro in ima kvaliteten les. Vendar večjega uspeha pri tem ni bilo. Zato boste našli drevesa le v botaničnih vrtovih in v mestnih nasadih. Kje, kdaj in kako se je našlo to drevo v naši občini ne vem, bi bil pa vesel vsake informacije.

CIMG9220

Mlada sadika črnega oreha, verjetno gre za samoniklo rastlino

CIMG9221

Odraslo drevo črnega oreha na starem trgu

CIMG9215

Lihopernato sestavljeni listi

 

Povezane vsebine

Komentiraj

*

*Sašo Taškar

O avtorju - Sašo Taškar

Navdušenje nad naravo me spremlja že od otroštva; le to z leti ne pojenja. Delitev bogatih izkušenj se mi zdi korak v pravo smer. Ustvarjalnost je gonilo, ki usmerja k boljšemu, obuja stara spoznanja, ponuja več. Navsezadnje je pomembno to, da delamo tisto, v čemer uživamo. Ostalo pride samo od sebe ...

Potrebujete pomoč?

Urejanje in vzdrževanje vrtov, parkov in zelenih športnih površin.

TEL: 041 832 853