Dendrološki naravni spomeniki v Zagorju 1. del – Tilia platyphyllos

20. februarja, 2013 | Kategorije: Drevesa, Rastline, Zagorje ob Savi | Komentiraj

_MG_7073

Odlok o razglasitvi dendroloških naravnih spomenikov govori sledeče; Na področju  občine Zagorje razglašamo za naravne znamenitosti z lastnostmi dendroloških naravnih spomenikov drevesa, grmovja in vzpenjalke, ki imajo zaradi svojih dimenzij, vrste, izgleda in lege, posebno veliko znanstveno – raziskovalno, poučno, krajinsko – estetsko in simbolno vrednost.

V gozdnem prostoru imajo take lastnosti dominantna drevesa, ki po doseženih dimenzijah močno prekašajo ostale osebke svoje vrste ali izstopajo med okoliškim drevjem. Zaradi svoje mogočnosti in redkosti so pomemben dendrološki in poučno – vzgojni objekt, v obdobju razpadanja po biotop nmogim raslinskim in živalskim vrstam.

V urbanem in agrarnem okolju pomenijo posamična drevesa, grmovnice in vzpenjalke nepogrešljiv element oblikovanja prostora, ki mu s svojo lego na dominantnih točkah dajejo identiteto in krajinsko – estetsko vrednost. Z doseženimi dimenzijami so tudi velike dendrološke, učno –  vzgojne in simbolne vrednosti.

In ena izmed teh posebnosti v občini je prav gotovo lipa pred cervijo sv. Petra in Pavla. Točnega podatka, kdaj je bila posajena nisem dobil, vendar naj bi bila posajena po letu 1873, ko so cerkev gradili, skoraj zagotovo pa pred letom 1885.  Kakorkoli brez nje si niti ne predstavljam pogleda na cerkev in velika izguba bi bila, če bi se do takšne lipe obnašali brezbrižno. S svojimi 128 leti je še precej mlada dama, saj lahko živijo do 800 let in zrastejo preko 40 m. Da si boste lažje predstavljali kako visoka je trenutno, bo pomagal podatek, da je cerkev visoka 37 m. Mogoče še zanimivost, da je stolpnica v Zagorju prav tolikšnih dimenzij, ampak mi slednja deluje precej višja.

MIH_0057

Tilia platyphyllos

_MG_7077

Tilia platyphyllos

_MG_7075

Tilia platyphyllos

 

Prepričan sem, da ne bi našel Zagorjana, ki se še ni ustavil v njeni senci in zaužil trenutek njene radodarnosti. Marsikatero zgodbo bi lahko povedala, upam, le da nas bo opazovala še dolga leta, le paziti jo moramo, saj ničesar drugega ne zahteva od nas.

 

Viri:

– Uradni vestnik Zasavja str. 23, 24. Številka 616-1/91 Datum 1.2.1996

Povezane vsebine

Komentiraj

*

*



Sašo Taškar

O avtorju - Sašo Taškar

Navdušenje nad naravo me spremlja že od otroštva; le to z leti ne pojenja. Delitev bogatih izkušenj se mi zdi korak v pravo smer. Ustvarjalnost je gonilo, ki usmerja k boljšemu, obuja stara spoznanja, ponuja več. Navsezadnje je pomembno to, da delamo tisto, v čemer uživamo. Ostalo pride samo od sebe ...

Potrebujete pomoč?

Urejanje in vzdrževanje vrtov, parkov in zelenih športnih površin.

TEL: 041 832 853