Čarovniška metla – Witch’s broom

10. februarja, 2019 | Kategorije: Drevesa, Vrtovi, Zagorje ob Savi | Komentiraj

Izraz čarovniška metla se uporablja za nenavadno kompaktno in gosto skupino iglic in vej, ki jih pogosto opazimo na lesnatih rastlinah. Drevesni patologi jih imenujejo čarovniška metla. Primerke najdemo na mnogih drevesnih vrstah tako na listavcih, kot tudi na iglavcih.

Vzroki za nastanek čarovniških metel so različni. Spremembe v rasti so lahko posledica bolezni ali škodljivcev kot so razne glive, nematode, fitoplazme, pršice, listne uši ali bela omela. Manj pogoste pa so hormonske motnje, ko npr. mutacija povzroči spremembo koncentracije rastnih hormonov. Pomembno je, da so takšne naključne spremembe v rasti določene drevesne vrste dragocen vir genetskega materiala za nove okrasne sorte ali kultivarje. Ravno iz podobnih najdb so razmnožili neverjeten sortiment okrasnih rastlin, ki jih uporabljamo v vrtovih.

 

Najdba čarovniške metle v Zasavskih gozdovih je izjemna, saj do danes ni bil evidentiran večji primerek. V našem primeru gre za vrsto rdeči bor – pinus sylvestris. Starost tega primerka lahko ocenimo na preko 30 let, oz. toliko kot je staro drevo iz katerega debla tudi raste. Drevo bomo evidentirali in v mesecu februarju in marcu pobrali nekah cepičev, ki jih bomo cepili na ustrezno podlago. Mogoče pa smo našli novo sorto rdečega bora. Narava nas vedno preseneti.

Povezane vsebine

Komentiraj

*

*Sašo Taškar

O avtorju - Sašo Taškar

Navdušenje nad naravo me spremlja že od otroštva; le to z leti ne pojenja. Delitev bogatih izkušenj se mi zdi korak v pravo smer. Ustvarjalnost je gonilo, ki usmerja k boljšemu, obuja stara spoznanja, ponuja več. Navsezadnje je pomembno to, da delamo tisto, v čemer uživamo. Ostalo pride samo od sebe ...

Potrebujete pomoč?

Urejanje in vzdrževanje vrtov, parkov in zelenih športnih površin.

TEL: 041 832 853