Zasaditev jablan sorte Redlove

Pred kratkim smo z ekipo in s pomočjo otrok v okviru eko šole v Zagorju posadili 10 jablan sorte Redlove nad trgovino Spar v Zagorju. Naš namen je bil, da dodatno ozelenimo javno površino, hkrati pa da zasadimo sadna drevesa, ki bodo služila skupni uporabi koriščenja plodov in povezovanju ljudi.

Pri zasaditvi se nam je pridružila skupina otrok iz 6. razreda osnovne šole, kateri spoznavajo in razumejo kako velik pomen za naša življenja ima sobivanje z naravo in vsa dejanja v dobrobit trajnostnega razvoja. Tudi s stališča zdravja je zelo pomembno, da se zavedamo dejstva, da je doma pridelana hrana neprimerljiva s tisto, ki jo lahko kupimo v trgovini.

Jablana Redlove je sorta jablane, ki izvira iz Švice. Za sorto so značilni rdeči plodovi z rdečim mesom. S svojim prijetnim okusom spada med boljše sorte jablan. Njeni cvetovi pa so prekrasne rdeče rožnate barve, ki so spomladi prava paša za oči.

Najprej smo si na terenu označili postavitev jablan, ki bo predstavljala mali skupni sadovnjak. Nato smo izkopali dovolj velike luknje, v katere smo posadili jablane. Grudo je bilo potrebno zaščititi s fino mrežico, ki bo zaustavila morebitne podzemne škodljivce, katerim gredo koreninice sadnih dreves še posebej v slast (voluharji, itd.).

Naslednji korak je bil, da smo dodali okoli grude kvalitetno humusno zemljo, ki bo dala našim jablanam super hrano za nadaljnjo rast. Ko je bila luknja v zemlji v celoti dodelana s humusno zemljo, smo jablano dobro pričvrstili v tla tako, da smo nežno z nogo “pohodili” okrog in okrog jablane.

Sledila je samo še opora, ki jo drevo potrebuje v “mladih letih odraščanja”. Zraven jablane smo umestili leseni količek, jablano pa privezali s primernim trakom. Tako smo jo zaščitili pred morebitnimi poškodbami v zimskih razmerah in v primeru močnejšega vetra.

Otroci so bili zelo aktivni pri delu in v veselje nam je bilo sodelovati z njimi. Veliko nam je pomenilo, da so bili radovedni in vedoželjni vrtnarskih aktivnosti ter novega znanja.

Tina Juršič

 

Povezane vsebine

  • Ni povezanih vsebin.

Komentiraj

*

*Sašo Taškar

O avtorju - Sašo Taškar

Navdušenje nad naravo me spremlja že od otroštva; le to z leti ne pojenja. Delitev bogatih izkušenj se mi zdi korak v pravo smer. Ustvarjalnost je gonilo, ki usmerja k boljšemu, obuja stara spoznanja, ponuja več. Navsezadnje je pomembno to, da delamo tisto, v čemer uživamo. Ostalo pride samo od sebe ...

Potrebujete pomoč?

Urejanje in vzdrževanje vrtov, parkov in zelenih športnih površin.

TEL: 041 832 853