Zagorje zeleno mesto

31. januarja, 2013 | Kategorije: Zagorje ob Savi | Komentiraj

Spominjam se, da so me kot otroka vozili na Prvine, saj sem imel težave z dihali. Kajti v Zagorju je bil zrak onesnažen, še posebej v zimskih mesecih je bilo skoraj nepredstavljivo. Spominjam se, da je postal sneg v mestu v nekaj dneh posut s sajami črne barve, saj so vsi kurili s premogom. Voda v potoku Medija, ki teče skozi mesto je bila popolnoma črne barve, zaradi separacije, kjer so prali premog. Težko industrijo smo imeli na vsakem koraku. Spominjam se tudi, da so bila drevesa okoli tovarn  bela, saj so bila posuta s prahom, ki ga je proizvajala industrija. Degradirane površine so nastajale povsod tam, kjer je težka industrija zavohala denar. Kamnolomi, smetišča, črna odlagališča, tovarne… Takrat sem imel občutek, da vse to ljudi ni motilo. Njive in vrtičke so imeli na vsakem koščku rodovitne zemlje, tudi v mestu, pomembno je bilo, da si lahko pridelal lastno zelenjavo, neglede koliko žvepla, svinca in prašnih delcev je padlo na solato. Ljudje so živeli tako z industrijo, kot z naravo.  Nihče ni brskal po internetu in sledil statističnim podatkom obolelih za rakom ali dihali. Na prvem mestu je bila lastna eksistenca.

_MG_3036-001

 

Od takrat je minilo dobrih 30 let razvoja, enkrat v eno, drugič v drugo smer. Danes ugotavljam, da nam kapital ni v celoti zameglil presoje, hkrati pa smo imeli morda tudi srečo, seveda gledano s strani ljubitelja zelenih površin, da je največja industrija v Zagorju propadla in da smo na pogorišču tega megalomana ustvarili moderen videz mesta, ki se danes bohoti s zelenimi površinami v samem centru. Da so ljudje z odprtimi rokami sprejeli hortikulturno kulturo v njihovo okolje in postali pravi ljubitelji zdravega okolja. Vsako leto smo deležni novih in novih idej ozelenjevanja degradiranih površin, poleg tega pa je postala zelena kultura navdih tudi tistih ljudi, ki imajo v rokah platno in sukanec. Vse to z veseljem pozdravljam in upam, da se bo Zagorje v tem tempu razvijalo še naprej.

_MG_3064

Blog katerega bi rad posvetil vsem Zasavcem, bo prikazal Zagorsko občino s strani hortikulturne ureditve. V njem bom poskusil opisati vse zanimivosti na področju hortikulturne dediščine in vizualne umetnosti. Predstavil bi vam rad Zagorsko občino skozi oči vrtnarja in gozdarja, predvsem pa ljubitelja narave in zdravega okolja.

CIMG4365

Tilia platyphyllos - lipa 02

Povezane vsebine

Komentiraj

*

*Sašo Taškar

O avtorju - Sašo Taškar

Navdušenje nad naravo me spremlja že od otroštva; le to z leti ne pojenja. Delitev bogatih izkušenj se mi zdi korak v pravo smer. Ustvarjalnost je gonilo, ki usmerja k boljšemu, obuja stara spoznanja, ponuja več. Navsezadnje je pomembno to, da delamo tisto, v čemer uživamo. Ostalo pride samo od sebe ...

Potrebujete pomoč?

Urejanje in vzdrževanje vrtov, parkov in zelenih športnih površin.

TEL: 041 832 853