Wisteria sinensis ali kitajska glicinija

Bilo je muhasto aprilsko jutro, ko sem se odpravila na sprehod. Pot mi je prekrižala pergola na Sallauminesu v Trbovljah, katera je bila še posebej lepa zaradi namena, ki služi. Zaradi prikupne ideje in želje po hortikulturi v mestu.

Po pergoli se lepo bohotijo vijolični cvetovi kitajske glicinije, ki so strnjeni v stroke oziroma skupinice opojnih cvetov.Nisem mogla ravnodušno iti mimo in jo spregledati. Še posebej so mi bili všeč vsi ti barvni kontrasti, ki jih ni težko opaziti. Ogrodje pergole je pobarvano z belo barvo, vijolični cvetovi glicinije pa lepo popestrijo celoto in dodajo neverjeten kontrast. Tudi sinje modro nebo ni za izključiti iz slike prizora.

Še posebej pa me je prevzel vonj, ki ga je moč zaznati že, če greš samo mimo in se ne oziraš na to kar ti ponuja okolica. Tako se mi je porodila ideja kaj bo naslednja tema našega bloga.

Zasaditev pergole z glicinijo na Sallauminesu v Trbovljah je lepa rešitev za popestritev mestnega betona. Čez nekaj let bo dobila ta vzpenjalka celostno podobo in bo prava paša za oči mimoidočih. Tudi metulji jo obožujejo.

Zraste lahko do 20 m visoko in je kar agresivna lesnata, ovijava in listopadna vzpenjalka. Ljubi sonce, pozimi pa dobro prenaša mraz. Ker raste ekstremno hitro, v enem letu lahko posamezen poganjek pridobi višino tudi do dveh metrov, jo je potrebno redno obrezovati. Primeren čas je spomladi ali jeseni.

Njeno cvetenje opazimo v tem času, torej v mesecu aprilu in maju. Ponovno zacveti septembra, vendar malo manj bujno. Ker je vzpenjalka in rabi oporo za svojo rast, je potrebno njen bivalni prostor prilagoditi njenim skromnim potrebam. Ljudje jih posadijo ob svoje ute, v katerih preživljajo mirne večere, ob ograje, stopnišča, pergole, senčnice… Glicinijo lahko vzgojimo tudi v drevesasto obliko.

Ne glede na vso to lepoto vijoličnega socvetja, pa je strupena in spada med toksične rastline. Nisem še slišala za primer, da bi se kdo prav s to rastlino zastrupil, mogoče jo vseeno ne bi priporočala ljudem z majhnimi otroki, saj njene barve kar kličejo k sebi. Noben njen del ni užiten ampak strupen.

Toksičnost gor ali dol. Prepričana sem, da si jo bo kdo nedvomno zaželel imeti v svojem vrtu. Če že ne zaradi njenega elegantnega videza, pa zaradi njenega dišečega vonja.

Tina Juršič

Povezane vsebine

  • Ni povezanih vsebin.

Komentiraj

*

*Sašo Taškar

O avtorju - Sašo Taškar

Navdušenje nad naravo me spremlja že od otroštva; le to z leti ne pojenja. Delitev bogatih izkušenj se mi zdi korak v pravo smer. Ustvarjalnost je gonilo, ki usmerja k boljšemu, obuja stara spoznanja, ponuja več. Navsezadnje je pomembno to, da delamo tisto, v čemer uživamo. Ostalo pride samo od sebe ...

Potrebujete pomoč?

Urejanje in vzdrževanje vrtov, parkov in zelenih športnih površin.

TEL: 041 832 853