Vsak vrt ima svojo dušo

17. aprila, 2019 | Kategorije: botanični vrt, Vrtovi, Zagorje ob Savi | Komentiraj

Vsak vrt ima svojo dušo. Menim, da bi se mnogi strinjali s to trditvijo.

Vsak vrt oziroma park ima svojo specifično osebno noto, ki se dotakne mnogih obiskovalcev določenega parka ali vrta. Pomembno je, da se ljudje v nekem okolju, obdanem s hortikulturo, dobro počutimo. Naj vam predstavim svoje doživetje izpred petih let, ko smo s sošolko in sedaj tudi zelo dobro prijateljico Evo obiskale botanični vrt na Škotskem. Sama osebno sem si zelo želela obiskati ta delček sveta. Še lepše pa mi je bilo, da sem imela možnost ta park, kateri bo na kratko opisan malo kasneje, dva meseca negovati, v njem vrtnariti, ga spoznavati in se učiti novih informacij na področju hortikulture.

Botanični vrt, imenovan Port logan, se nahaja na čistem jugu Škotske. Klima je prav posebna, zato tam uspevajo drugačne rastline iz vsega sveta. V ozračju je dosti vlage, kar ugaja rastlinam, ki domujejo v parku. Sam park je bil razdeljen na dva dela. Prvi del je bil namenjen obiskovalcem parka, vseboval je dosti več počivališčnih točk, umeščen je bil tudi ribnik in zahteval več pozornosti ter nege. V drugem delu parka sem opazila, da je bil povdarek na bolj divjo, pristno osebnost parka. Rastline in drevesa so bila na vsakem vogalu, kot bi rastle tam same po sebi. Opaziti je bilo ogromno rododendronov in fuksij, katere smo lahko z Evo opazile skoraj v vsakem gozdu na najinih izletih.

V parku so bile zasaditve rastlin malo drugačne kot so pa pri nas. Razmik med njimi je bil dosti manjši, posledično tudi manj plevela. Zasaditve so dajale občutek divjosti, hkrati pa izražale eleganco. Vsaka rastlina je posebna. V velikem spominu pa mi je ostala gromozanska trajnica, ki prihaja iz južne Amerike, tako imenovana Gunnera. Nekateri jo poimenujejo tudi kot rastlino dinozavrov. Prevzela me je s svojimi velikimi listi in s svojo dih jemajočo podobo, ki ga je ponujala obiskovalcem parka. Kljub svoji veličini spada med toksične rastline. Za svoj obstanek potrebuje dosti sonca in vlage hkrati. Pri nas jo žal ni opaziti v parkih, ker zanjo pogoji niso najbolj ugodni.

Kot sem že prej omenila, da ima vsak park oziroma vrt svojo dušo, osebnost, jo je imel tudi park Port logan. Pomembno je, da si svoj vrt uredimo po njegovih zmožnostih in razmerah. Rastline naj bodo pravilno izbrane, gledati pa moramo dolgoročno, da nam vrt ni v breme in da z njim nimamo prevelikega dela. Vsak vrt potrebuje nego, odvisno je le v kakšni meri. Zavedati se moramo, da so včasih naše želje pri izbiri rastlin daleč od realne slike. Potrebno je zaupati stroki, biti potrpežljiv in upoštevati nasvete strokovnjakov.

V vrtu moramo maksimalno uživati, se sprostiti ob koncu napornega dneva in se družiti z ljudmi, ki nas obdajajo. Vsak kotiček vrta bi moral imeti prostor za klopce, da se lahko usedemo in občudujemo vse rastline, ki nas takrat obdajajo.

Čas se mora ustaviti in mi z njim.

 

Tina Juršič

Povezane vsebine

  • Ni povezanih vsebin.

Komentiraj

*

*Sašo Taškar

O avtorju - Sašo Taškar

Navdušenje nad naravo me spremlja že od otroštva; le to z leti ne pojenja. Delitev bogatih izkušenj se mi zdi korak v pravo smer. Ustvarjalnost je gonilo, ki usmerja k boljšemu, obuja stara spoznanja, ponuja več. Navsezadnje je pomembno to, da delamo tisto, v čemer uživamo. Ostalo pride samo od sebe ...

Potrebujete pomoč?

Urejanje in vzdrževanje vrtov, parkov in zelenih športnih površin.

TEL: 041 832 853