Visoke grede

25. februarja, 2019 | Kategorije: Naravna hrana, visoke grede, Vrtovi, Zagorje ob Savi, zelenjavni vrt | Komentiraj

Zadnje čase so med zelo priljubljenimi detajli v urbanih vrtovih visoke grede.

Poznamo jih raznih oblik, od kvadratnih, pravokotnih, v obliki črke L…

Z visokimi gredami dvignemo vrtno površino nad nivo zemlje, tako, da si delo na vrtu poenostavimo. Primerne so tudi v primeru, če imamo na razpolago manjšo travnato površino in lahko kljub temu pridemo do svojega zelenjavnega ali zeliščnega kotička.

 

Pri postavitvi visoke grede je pomembna prava izbira prostora. Postavimo jo na sončno in zavetrno lokacijo, smiselno je blizu hiše.

Dolžina grede je lahko poljubna glede na naše potrebe pri samooskrbi, širina pa se giblje od 120 cm – 140 cm, da dosežemo sredino grede iz vseh strani pri opravilih na vrtu.

 

Zelo pomembno je, da so plasti visoke grede pravilno izbrane, ko le ta že stoji na svojem mestu.

V njih sejemo rastline, katere bomo uporabljali skozi leto, priporočljive niso rastline visoke rasti zaradi težjega pobiranja pridelkov.

Visoke grede se skozi čas začnejo posedati, saj se vmesne in spodnje plasti posedejo ter se začnejo predelovati v organsko maso.

Vzdrževanje poteka vedno od vrha grede, saj tako najlažje dodajamo kompost ali kvalitetno vrtno zemljo. Skozi rasno sezono lahko uporabljamo poljubne zastirke za večjo vlažnost in za manjše nastajanje pleveli.

 

Zaradi vse te prisotne organske mase in kvalitetne zemlje imajo visoke grede dober končni rezultat. Pridelamo do trikrat večji pridelek pri gojenju zelenjave, ki je na dosegu rok. Prav tako imajo tudi škodljivci bolj otežen dostop za nastanek škode, ki jo naredijo na samem vrtu. Visoke grede so funkcionalne in lep okras v naših domovih.

 

Tina Juršič

Povezane vsebine

  • Ni povezanih vsebin.

Komentiraj

*

*Sašo Taškar

O avtorju - Sašo Taškar

Navdušenje nad naravo me spremlja že od otroštva; le to z leti ne pojenja. Delitev bogatih izkušenj se mi zdi korak v pravo smer. Ustvarjalnost je gonilo, ki usmerja k boljšemu, obuja stara spoznanja, ponuja več. Navsezadnje je pomembno to, da delamo tisto, v čemer uživamo. Ostalo pride samo od sebe ...

Potrebujete pomoč?

Urejanje in vzdrževanje vrtov, parkov in zelenih športnih površin.

TEL: 041 832 853