Viburnum x bodnatense ‘Dawn’ – bodnantska brogovita

20. februarja, 2013 | Kategorije: Grmovnice, Zagorje ob Savi | Komentarji (1)

Na ploščadi v Zagorju ob stopnicah Weinbergerjeve hiše, kjer ponavadi mečemo riž, ko prideta ven ženin in nevesta, raste bodnantska brogovita. Viburnum x bodnantense nas opozori nase že v mesecu januarju ali februarju. Višek cvetenja pa doseže v mesecu marcu, seveda če so temperature temu primerne. Ena prvih pomladnih grmovnic s svojim čudovitim vonjem in barvo, privablja čebele. V poletnih mesecih je precej neopazna, v jesenskem času pa nas zopet preseneti z jesensko obarvanostjo listov.

Viburnum x bodnantense so vzgojili leta 1933 s križanjem dveh vrst brogovit in sicer Viburnum grandiflorum in Viburnum farreri, slednja slovi po čudovitem vonju.

Rastlino lahko uporabite tako v najrazličenjših kombinacijah pri oblikovanju svojega vrta. Priporočam jo predvsem tistim, ki si želijo v vrtu zgodnje cvetenje. Predlagam tudi uporabo v aranžerstvu, saj že ena sama veja odišavi prostor v stanovanju.

MIH_0064 _MG_7120 _MG_7118 _MG_7115 _MG_7114

 

Povezane vsebine

Komentar na “Viburnum x bodnatense ‘Dawn’ – bodnantska brogovita”

  1. Toni pravi:

    Super Sašo. Vsak dan nam bogatiš znanje o naravi. Kar tako naprej.

Komentiraj

*

*Sašo Taškar

O avtorju - Sašo Taškar

Navdušenje nad naravo me spremlja že od otroštva; le to z leti ne pojenja. Delitev bogatih izkušenj se mi zdi korak v pravo smer. Ustvarjalnost je gonilo, ki usmerja k boljšemu, obuja stara spoznanja, ponuja več. Navsezadnje je pomembno to, da delamo tisto, v čemer uživamo. Ostalo pride samo od sebe ...

Potrebujete pomoč?

Urejanje in vzdrževanje vrtov, parkov in zelenih športnih površin.

TEL: 041 832 853