Viburnum opulus ‘Roseum’

9. maja, 2019 | Kategorije: Grmovnice, Rastline, Trajnice, Vrtovi, Zagorje ob Savi | Komentiraj

Vsak dan se peljem po isti poti do doma. Prav v tem mesecu, v mesecu maju, sem opazila bujno cvetenje grma, poznanega pod imenom snežna kepa ali strokovno povedano – Viburnum opulus ‘Roseum’ .

Mimo parkirišča, katerega krasi prav ta grmovnica, sem se peljala neštetokrat. Še pred kratkim ni bil prav nič posebnega, sedaj pa je v času razcveta. Cveti v beli barvi, socvetja pa so glavičasta in močnih struktur. Njegovo lepoto cvetov bomo lahko občudovali tudi v naslednjem mesecu.

Gre za listopaden grm z bogato krošnjo. Njegova rast je srednja po rastoči lestvici. Njegovi listi pa so krpasti in zeleni. Še posebej so privlačni v jesenskem času, ko se ti obarvajo rdeče.

Grmovnica ne obožuje prehude vročine in suše. Vetrovne razmere pa ji ne povzročajo težav. Glede na potrebe, ki jih potrebuje grm “snežna kepa”, je izbira grmovnice, ki se nahaja ob parkirišču na poti do mojega doma, prava. Lokacija je precej vetrovna, sonce pa se prikaže na plano v dopoldanskem času, ko še ni tako močno.

 

Ko človek pogleda vse te bujne cvetove, ki spominjajo res na snežne kepe, dobi občutek, da se bo grm od teže cvetov nagnil do tal. Viburnum opulus ‘Roseum’ je primeren za tiste, ki potrebujete visoke žive meje, če se jih vsako leto vzdržuje z obrezovanjem. Zraste lahko od dva do štiri metra v višino in tudi v širino. Prostor v vrtu samostojno lepo zapolni in ga naredi posebnega. Cvetovi so nežnega videza kljub svoji velikosti. Dajejo občutek lahkotnosti in elegance.

Njegova naloga je, da olepšuje vrt, lahko pa kdaj kakšen cvet postavimo v vazo ali ga komu podarimo in mu s tem polepšamo dan.

Tina Juršič

 

 

Povezane vsebine

  • Ni povezanih vsebin.

Komentiraj

*

*Sašo Taškar

O avtorju - Sašo Taškar

Navdušenje nad naravo me spremlja že od otroštva; le to z leti ne pojenja. Delitev bogatih izkušenj se mi zdi korak v pravo smer. Ustvarjalnost je gonilo, ki usmerja k boljšemu, obuja stara spoznanja, ponuja več. Navsezadnje je pomembno to, da delamo tisto, v čemer uživamo. Ostalo pride samo od sebe ...

Potrebujete pomoč?

Urejanje in vzdrževanje vrtov, parkov in zelenih športnih površin.

TEL: 041 832 853