Stebrasta japonska češnja

4. maja, 2013 | Kategorije: Drevesa, Rastline, Zagorje ob Savi | Komentiraj

Japonske češnje, ki cvetijo ob glavni cesti, vsak Zagorjan dobro pozna, saj jih je skoraj nemogoče zgrešiti. Malo težje pa je opaziti stebraste japonske češnje, ki rastejo ob zdravstvenem domu v Zagorju ob Savi. Tudi te češnje pripadajo japonskim okrasnim češnjam. Botanično drevo imenujemo Prunus serrulata ‘Amanogawa’ in velja za eno najuporabnejših japonskih kultivarjev okrasnih češenj pri nas. Pogosto jo tudi sam izberem pri svojih zasaditvah, saj jo je zaradi svoje ozke stebraste rasti enostavno umestiti v manjši vrt. V širino zraste do 2 metrov. V višino pa ne preseže 7 metrov.  Poleg tega pa jo lahko tudi obrežemo takoj po cvetenju.

MIH_3057

Stebraste japonske češnje pri zdravstvenem domu

Cveti v mesecu aprilu, rahlo rožnate barve. Cvetovi pozneje preidejo v belo barvo. Zanimiva je tudi v jeseni, saj se listje lepo obarva.

_MG_8230

Cvet stebraste japonske češnje

Pri zdravstvenem domu so stebraste češnje prisotne že dolga leta, pogosto pa jih opazim tudi v zasebnih vrtovih.

MIH_3107

Stebrasta japonska češnja v zasebnem vrtu

V drevesnicah drevo razmnožujejo s cepljenjem, kar pomeni, da je potrebno najprej posaditi divjo češnjo kot podlago, nato pa na to podlago, spomladi ali poleti, cepiti japonsko stebrasto češnjo. S potaknjenci je ne razmnožujemo.

MIH_3098

Stebrasta japonska češnja v zasebnem vrtu

Kot zanimivost lahko povem, da ime serrulata izhaja iz latinske besede serrula, ki pomeni ‘malo žago’ v zvezi z listnimi robovi., ki so rahlo nazobčani. Če pa si jo boste pobliže ogledali, boste na njenem deblu opazili prečne črte, ki jih imenujemo lenticele. Skozi njih, podobno kot na listnih režah, drevo izmenjava pline. Še pomemben podatek. Češnje na njej ne rastejo. 🙂

Povezane vsebine

Komentiraj

*

*Sašo Taškar

O avtorju - Sašo Taškar

Navdušenje nad naravo me spremlja že od otroštva; le to z leti ne pojenja. Delitev bogatih izkušenj se mi zdi korak v pravo smer. Ustvarjalnost je gonilo, ki usmerja k boljšemu, obuja stara spoznanja, ponuja več. Navsezadnje je pomembno to, da delamo tisto, v čemer uživamo. Ostalo pride samo od sebe ...

Potrebujete pomoč?

Urejanje in vzdrževanje vrtov, parkov in zelenih športnih površin.

TEL: 041 832 853