Spiraea japonica ‘Crispa’ – japonska medvejka

Prav gotovo ste v kakšnem privatnem vrtu ali v urbanem okolju zasledili zasaditev grma s temno roza cvetovi. Ta grm se imenuje Spirea japonica, po naše japonska medvejka. Je zelo trdožive narave, uporabimo jo lahko pri zasaditvah japonskega vrta, korit, pri skupinskih zasaditvah, lahko pa tudi kot pokrovno rastlino. Primerna je predvsem za tiste vrtoljubce, ki si želite cvetočo živo mejo v pomanjšani obliki, ker le ta ne premore hitre ter visoke rasti.

Japonska medvejka pozimi odvrže liste, torej jo uvrščamo med listopaden grm, ki ima izrazito kompaktno rast. Njeni mladi listki so rdečkasti in kasneje postanejo zeleni. Zelo dobro tolerira mestno življenje in tam tudi lepo uspeva. Kot je bilo že prej v zgornjih vrsticah omenjeno, raste počasi in zraste največ do 90 centimetrov. Prija ji sončna lega ter vlažna in hranljiva tla. S cvetenjem v “kobulastnih” socvetjih nas razveseljuje od pomladi do pozno v poletje, cvetenje pa je pogojeno z rednim močnim spomladanskim obrezovanjem, ki spodbudi rastlino na močno cvetenje v nadaljnji sezoni.

Grmi, ki razvijejo cvetove na dvoletnem lesu, je potrebno na začetku pomladi porezati starejše poganjke in pustimo samo lanske poganjke, na teh bo v tekočem letu razvila cvetove. Pri grmih, ki razvijejo cvetove na poganjkih tekočega leta, le te spomladi obrežemo in izrežemo nekaj najstarejših vej.

Japonsko medvejko z veliko vnemo in ljubeznijo obletavajo čebele, ki so še kako dobrodošle v vsakem vrtu. Privablja jih njena živa barva cvetov, ki spodbudi zanimanje teh “drobnih pomočnic”, hkrati pa oddaja prijeten vonj, ki jim še kako diši.

Poznamo več sort medvejk, ki se razlikujejo med seboj po barvah listov in cvetja. Cvetijo tudi v belih barvah in živih rožnatih. Za katero se bomo odločili, je stvar našega okusa in personaliziranih vizij na našem vrtu.

Tina Juršič

 

Povezane vsebine

  • Ni povezanih vsebin.

Komentiraj

*

*Sašo Taškar

O avtorju - Sašo Taškar

Navdušenje nad naravo me spremlja že od otroštva; le to z leti ne pojenja. Delitev bogatih izkušenj se mi zdi korak v pravo smer. Ustvarjalnost je gonilo, ki usmerja k boljšemu, obuja stara spoznanja, ponuja več. Navsezadnje je pomembno to, da delamo tisto, v čemer uživamo. Ostalo pride samo od sebe ...

Potrebujete pomoč?

Urejanje in vzdrževanje vrtov, parkov in zelenih športnih površin.

TEL: 041 832 853