Skrivenčena leska

18. februarja, 2013 | Kategorije: Grmovnice, Rastline | Komentiraj

Skrivenčena leska je prvovrstna zanimivost v vrtu, ko se zima prične prevešati v pomlad. Moške mačice rumene barve se pojavijo v mesecu februarju in tako na zanimiv način pritegnejo našo pozornost. Večja kot je rastlina, večjo estetsko privlačnost dosežemo s to grmovnico. Pomembno je le, da jo postavimo v pravi del vrta. Če je le mogoče, jo v svoji praksi lociram na predele, ki so v vrtu dvignjeni in na ta način dosežem še lepši videz.

CIMG7311 CIMG7322

Poleti je leska v vrtu skrita v svojem zelenju. Skrivenčene veje zakrivajo listi, ki so ravno tako zviti.

Corylus avellana 'Contorta' - skrivenčena leska 07

Na javne površine jo ne sadimo, kajti prepogosto se zgodi, da ljudje uporabijo veje za aranžmaje. Pri tem se velja zapolniti, da bodimo previdni pri obrezovanju. Habitus, oziroma obliko rastline, zelo hitro uničimo, če prepogosto segamo po škarjah. Zato resnično premislite, kam jo boste posadili.

Skrivenčena leska rodi tudi lešnike, ki so sicer malo manjši vendar prav tako užitni.

Corylus avellana 'Contorta' - skrivenčena leska 06 Corylus avellana 'Contorta'  - skrivenčena leska 05 Corylus avellana 'Contorta'  - skrivenčena leska 04 Corylus avellana 'Contorta'  - skrivenčena leska 03 Corylus avellana 'Contorta'  - skrivenčena leska 02

V kolikor jo boste želeli imeti, bodite v drevesnicah previdni. Skrivenčena leska mora biti cepljena na turško lesko, drugače bo ves čas odganjala divje poganjke navadne leske, na katero podlago jo zelo radi cepijo. Obstaja tudi rdečelistna skrivenčena leska. O njej kaj več v kakšnem drugem zapisu.

Skrivenčeno lesko so odkrili leta 1860, če bi koga zanimala zgodovina. Našel jo je vrtnar v živi meji in takoj je opazil neznačilno rast. Verjetno je zaradi naravne mutacije spremenila rast iz ravne v skrivenčeno, potrebno jo je bilo le pravi čas odrezati in cepiti na pravo podlago. Tako smo dobili novo sorto, ki so jo pozneje poimenovali z botaničnim imenom Corylus avellana ‘Contorta’.

Povezane vsebine

Komentiraj

*

*Sašo Taškar

O avtorju - Sašo Taškar

Navdušenje nad naravo me spremlja že od otroštva; le to z leti ne pojenja. Delitev bogatih izkušenj se mi zdi korak v pravo smer. Ustvarjalnost je gonilo, ki usmerja k boljšemu, obuja stara spoznanja, ponuja več. Navsezadnje je pomembno to, da delamo tisto, v čemer uživamo. Ostalo pride samo od sebe ...

Potrebujete pomoč?

Urejanje in vzdrževanje vrtov, parkov in zelenih športnih površin.

TEL: 041 832 853