Sezona je pred vrati

1. marca, 2013 | Kategorije: Vrtovi | Komentarji (1)

Sezona je pred vrati, me je zadelo danes, ko sem užival na dnevu odprtih vrat v eni izmed vrtnarji, s katerimi sodelujem. Roba, kot radi zaničevalno rečemo v vsakdanjem žargonu, je pričela prihajati v naše kraje iz vseh koncev Evrope. Čeprav sem od vsega začetka pristaš domače proizvodnje, smo kot kupci in potrošniki primorani posegati po blagu, ki ga pri nas ni mogoče dobiti. Največji argument pa je vsekakor sortiment, kajti čas ki ga prihranim pri izbiri in nabavi je zlata vreden v času sezone, ko mi je vsaka minuta skrbno načrtovana.

MIH_0659 MIH_0663

Zato je toliko bolj pomembno, da se tudi na sezono skrbno pripravim in pričnem z analizo trga, kaj ponuja in kakšne so novosti, katere bom lahko ponudil strankam. Tudi načrte, ki že pridno nastajajo je prijetno popestriti s kakšnimi novitetami. Na trg vsako leto pride cela množica novih sort. Tako sem danes opazil precej bogat izbor pri hortenzijah, metuljnikih in lesnatih potonkah. Marsikatera rastlina pa je bila prava neznanka. Novitete preizkušam postopoma, ponavadi uporabim le nekaj primerkov. Toliko, da jih pri strankah opazujem, kako se bodo prilagodile na naše okolje. Tako le redke postanejo priljubljene.

V Sloveniji imamo kar nekaj vrtnarij, do katerih se splača zapeljati. Osebno jih obiščem vsaj deset letno, za svoje potrebe. In vsaka je nekaj posebnega. Tako lahko v Sloveniji zasledimo celo vrsto vrtnarij, ki vzgajajo nekaj svojega, nekaj pa imajo iz tujine. To kombiniranje je zelo značilno v Sloveniji, saj smo enostavno premajhni, da bi pokrili celotni trg. Poleg tega pa je kar nekaj večjih vrtnarij propadlo v krizi. Ampak ustanavljajo nove in vsako leto pride na površje kakšen vrtnar, ki je zaljubljen v vzgojo rastlin. Še posebej v zadnjih letih rastejo kot gobe po dežju.

Pri svojem delu bom vedno iskal robo, ki bo visoke kvalitete, predvsem pa primerna za naše podnebje. Oblikovanje vrtov pomeni slediti modnim trendom in na ta način zadovoljiti stranke, ki postajajo iz leta v leto bolj zahtevne. Kar pa je meni osebno v največje veselje, saj lahko lahko ustvarjamo vrtove, ki so bili do danes le plod domišljije. Kljub krizi pa stranke ne varčujejo pri vlaganju v zelene površine. Potrebno pa je poudariti, da se zadnje čase trend pri tematskih vrtovih nagiba v vrtove, kjer lahko ljudje vzgajajo sadje in zelenjavo. Novo je le to, da sedaj dodajamo tudi v te vrtove oblikovalski navdih v kombinaciji z okrasnimi rastlinami in novimi elementi. Ampak o tem kdaj drugič.

CIMG7469

Edgeworthia chrysantha

CIMG7424

Exochorda macrantha

MIH_0691 MIH_0667 MIH_0681 MIH_0679 MIH_0671 MIH_0685

 

 

 

 

Povezane vsebine

  • Ni povezanih vsebin.

Komentar na “Sezona je pred vrati”

  1. Toni pravi:

    Juhuhu, pomlad je skoraj tu.

Komentiraj

*

*Sašo Taškar

O avtorju - Sašo Taškar

Navdušenje nad naravo me spremlja že od otroštva; le to z leti ne pojenja. Delitev bogatih izkušenj se mi zdi korak v pravo smer. Ustvarjalnost je gonilo, ki usmerja k boljšemu, obuja stara spoznanja, ponuja več. Navsezadnje je pomembno to, da delamo tisto, v čemer uživamo. Ostalo pride samo od sebe ...

Potrebujete pomoč?

Urejanje in vzdrževanje vrtov, parkov in zelenih športnih površin.

TEL: 041 832 853