Salix integra ‘Hakuro Nishiki’- japonska vrbica

Kot je že iz naslova mogoče razbrati, bo danes beseda tekla o prav posebni vrbici,

in sicer o japonski vrbici (Salix integra ‘Hakuro Nishiki’).

Njen izvor izhaja iz Azije. Je grm okroglaste rasti, zelo zanimivi so njeni listi, kateri so na začetku roza, nato roza beli s pridihom zelene,

na koncu pa zeleno belo marmorirani.

Japonska vrbica obožuje toplo in se rada nastavlja sončnim žarkom. Raste s srednje hitro vnemo, ustrezajo ji vlažna, humozna in propustna tla. Da bi jo ohranili v manjši obliki, jo je potrebno spomladi obrezati. Pozimi pa nas razveseljuje z lepimi, oranžno rjavimi vejicami, ki so prav tako zanimive in prijetne na pogled.

Zelo primerne so za majhne vrtove zaradi njene ljubkosti, posadimo pa jih lahko tudi v okrasna korita, vendar jim je potrebno zagotoviti dovolj prostora in zemlje za nadaljnjo uspešno rast.

Nekaj posebnega so zasaditve japonske vrbice z vključitvijo drugih trajnic in grmovnic, katere naredijo prostor še bolj razgiban in pester.

K zasaditvi vrbice lahko vključimo tudi tise, katere po želji oblikujemo v krogle.

Prav tako so primerne nizke grmaste vrtnice poljubnih barv. Če želimo v vrtu več nežnosti, posadimo okrog roza ali bele vrtnice. Vsem ljubiteljem močnih kontrastov pa bi verjetno bolj ustrezale vrtnice v rdečih barvah.

Okrog japonske vrbice lahko posadimo tudi raznorazne pokrovne rastline (trajne ali enoletne), katere so primerne za sončno lego in se hitro razraščajo po površini. Glede barvnih odtenkov ostalih rastlin, je stvar vsakega posameznika in njegovega okusa, ki mu je blizu.

Salix integra ‘Hakuro Nishiki’ ne cveti, svojo lepoto nam kaže s svojimi posebno obarvanimi listi, ki se skozi čas spreminjajo. Lepo jih je videti v urbanem okolju in v zasebnih vrtovih. Krošnjo lahko oblikujemo tudi v kroglo, če nam takšen videz ustreza. Meni so ljubše takšnih oblik kot dejansko so, razvejane in asimetrične.

 

Tina Juršič

Povezane vsebine

  • Ni povezanih vsebin.

Komentiraj

*

*



Sašo Taškar

O avtorju - Sašo Taškar

Navdušenje nad naravo me spremlja že od otroštva; le to z leti ne pojenja. Delitev bogatih izkušenj se mi zdi korak v pravo smer. Ustvarjalnost je gonilo, ki usmerja k boljšemu, obuja stara spoznanja, ponuja več. Navsezadnje je pomembno to, da delamo tisto, v čemer uživamo. Ostalo pride samo od sebe ...

Potrebujete pomoč?

Urejanje in vzdrževanje vrtov, parkov in zelenih športnih površin.

TEL: 041 832 853