Rudbekije v toplih, zlato rumenih tonih

1. avgusta, 2019 | Kategorije: Rastline, Trajnice, Vrtovi, Zagorje ob Savi | Komentiraj

Ne morem si pomagati…pač imam rada rumeno barvo cvetlic, ker vse te žive barve posledično privabljajo čebelice in koristne žuželke za naš planet. Danes sem se odločila, da nekaj besed namenim sončnim rudbekijam, ki so pogrešljive v vsakem vrtu. Tekom besed vam razkrijem zakaj.

Če se sprehodite skozi park v Zagorju, jih boste prav gotovo opazili. Zasaditev je zasnovana tako, da je razmak med njimi čim manjši, s tem pa dosežemo, da prostor popolnoma zapolnimo, pridobimo vse te barve na veliki površini in si hkrati olajšamo delo z nadaljnjo oskrbo in nego rastlin (na tak način se izognemo neprestanemu pletju skozi leto).

Rudbekije lahko zasledimo na vrtnarijah kot sadiko, lahko pa jo tudi sejemo preko semen. Ravno zdaj so se razbohotile na celi črti in prav žarijo s to prelepo rumeno barvo cvetov. Njihov čas cvetenja je od meseca julija in tja do septembra. Uvrščamo jih med trajnice in prezimijo tudi pri nas.

So zelo nezahtevne za samo rast, ljubijo sonce. V višino dosežejo tudi do 120 centimetrov. Stebla in listi so pokriti z dlačicami, kar je zelo super, ker polžem to ne gre v slast. Poleg čebel in čmrljev, privablja tudi ptice.

Pri nas je najbolj razširjena sorta ‘Goldsturm,’ ki zraste do 60 cm visoko in dobro prenaša sušo (na zgornji fotografiji).

Uspevajo na vseh vrstah vrtnih tal. Potrebujejo vlažna in dobro odcedna tla. Primerne so za nizke zimske temperature, ker jih dobro obvladujejo in z njimi nimajo težav.

Jeseni jih po cvetenju porežemo do tal. Še pred tem pa jih lahko dobro izkoristimo za lepe jesenske zasaditve z drugimi jesenskimi trajnicami. Primerne so tudi za rezano cvetje in suhe aranžmaje.

Njihova slabost ali tudi ne, pa je, da se zelo intenzivno širijo po vrtu s koreninskim sistemom in s semeni. Redno jih moramo nadzorovati, da ne prerastejo ostalih rastlin. V Sloveniji veljajo za invazivno vrsto, zato jo v naravi zatiramo.
Tina Juršič

 

Povezane vsebine

  • Ni povezanih vsebin.

Komentiraj

*

*Sašo Taškar

O avtorju - Sašo Taškar

Navdušenje nad naravo me spremlja že od otroštva; le to z leti ne pojenja. Delitev bogatih izkušenj se mi zdi korak v pravo smer. Ustvarjalnost je gonilo, ki usmerja k boljšemu, obuja stara spoznanja, ponuja več. Navsezadnje je pomembno to, da delamo tisto, v čemer uživamo. Ostalo pride samo od sebe ...

Potrebujete pomoč?

Urejanje in vzdrževanje vrtov, parkov in zelenih športnih površin.

TEL: 041 832 853