Rdeči javor – Acer rubrum

28. aprila, 2013 | Kategorije: Drevesa, Rastline, Zagorje ob Savi | Komentiraj

Acer rubrum-001

Rdeči javor smo lansko jesen posadili v park Dr. Janeza Drnovška z namenom, da popestrimo jesensko barvitost parka. Drevo je znano po izjemni barvitosti listov, ko se temperature pričnejo spuščati. V vzhodnem delu Severne Amerike je zelo razširjena drevesna vrsta, saj je značilen predstavnik gozdnih združb.

_MG_8092

Rdeči javor v parku

Cvetovi se na drevesu odpirajo zgodaj spomladi iz katerih se razvijejo krilata semena. Podobna semena poznamo tudi pri naših domačih javorjih.

Acer rubrum - rdeči javor 01

Razvijajoči se cvetovi

Acer rubrum - rdeči javor 02

Cvetovi rdečega javorja

Acer rubrum - rdeči javor 04

Razviti cvetovi

Vejice so rahlo rdeče obarvane, z gladkim lubjem, ki s starostjo razpoka. Rast drevesa je razmeroma hitra.  Končna velikost drevesa bo približno 15 m. Kot opozorilo je potrebno poudariti, da je drevo izredno strupeno za konje in lahko ob morebitnem objedanju tudi poginejo.

_MG_8095

Razvijajoči se listi letošnjo pomlad

_MG_8099

Mladi listi rdečega javorja spomladi

V parku se drevo nahaja v bližini slaščičarne, kamor je umeščen kot zamenjava za posušeno pacipreso. Verjetno ga tekom leta marsikdo ne bo opazil, a v jeseni temu ne bo tako. Z rdeče obarvanimi listi bo kar klical po občudovanju, upam le, da bo do takrat preživel morebitne poškodbe in trinožno zalivanje.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Obarvanost lista v jeseni

Acer rubrum listi

Značilna rdeča obarvanost v jeseni

Povezane vsebine

Komentiraj

*

*Sašo Taškar

O avtorju - Sašo Taškar

Navdušenje nad naravo me spremlja že od otroštva; le to z leti ne pojenja. Delitev bogatih izkušenj se mi zdi korak v pravo smer. Ustvarjalnost je gonilo, ki usmerja k boljšemu, obuja stara spoznanja, ponuja več. Navsezadnje je pomembno to, da delamo tisto, v čemer uživamo. Ostalo pride samo od sebe ...

Potrebujete pomoč?

Urejanje in vzdrževanje vrtov, parkov in zelenih športnih površin.

TEL: 041 832 853