Rdečelistni mešičkar

10. aprila, 2019 | Kategorije: Grmovnice, Trajnice, Vrtovi, Zagorje ob Savi | Komentiraj

Ker je vreme zunaj dokaj “kislo” in tudi primerno mesecu, je pravi čas za pisanje bloga.

Danes bo tekla beseda o prav posebnem grmu, kateri je zanimiv po svojih temno rdečih listih in prikupnih malih, belih cvetovih. Kombinacija listov in cvetov daje lep kontrastni učinek v prostoru.

Nekateri ga mogoče poznate bolj pod slovenskim imenom rdečelistni mešičkar, če pa se izrazimo strokovno, je njegovo ime tudi Physocarpus opulifolius ‘Diabolo’.

Kljub svoji lepoti je zelo nezahteven grm, še posebej pa je primeren za ljubitelje grmovnic, kateri si želijo, da hitro doseže svojo rast v višino in tudi v širino. Rdečelistni mešičkar zraste tudi do tri metre v višino, v širino pa se lahko razbohoti do dveh metrov in pol.

Primeren je za zasaditev živih mej, saj se hitro razrašča in je še posebej čudovit v mesecu juniju, ko nas razveseljuje z belimi cvetovi. Tako se bomo izognili radovednim pogledom mimoidočih in si ustvarili cvetoč ter intimen prostor v svojem vrtu.

Dobro uspeva v humusnih, vlažnih tleh, obožuje polsenco ali sonce skozi cel dan.

Physocarpus opulifolius ‘Diabolo’ svoje liste odvrže in se pripravi na zimski počitek. Spomladi je priporočljivo, da se grm pomladi. Odstranimo vse suhe veje, grmovnico “prečistimo” in ji omogočimo, da zadiha na novo ter nas razveseljuje še naprej v vsej svoji lepoti. Ni tako dolgo nazaj, ko smo pomlajevali isto grmovnico na praktičnem primeru v Trbovljah.

Pomlajevanje rdečelistnega mešičkarja v Trbovljah.

 

Za vse tiste, kateri si želite nezahteven grm v svojem zunanjem bivalnem prostoru, je rdečelistni mešičkar prava izbira. Lahko služi kot živa meja, simpatične pa so tudi skupinske zasaditve.

Tina Juršič

Povezane vsebine

  • Ni povezanih vsebin.

Komentiraj

*

*



Sašo Taškar

O avtorju - Sašo Taškar

Navdušenje nad naravo me spremlja že od otroštva; le to z leti ne pojenja. Delitev bogatih izkušenj se mi zdi korak v pravo smer. Ustvarjalnost je gonilo, ki usmerja k boljšemu, obuja stara spoznanja, ponuja več. Navsezadnje je pomembno to, da delamo tisto, v čemer uživamo. Ostalo pride samo od sebe ...

Potrebujete pomoč?

Urejanje in vzdrževanje vrtov, parkov in zelenih športnih površin.

TEL: 041 832 853