Prihaja čas za obrezovanje sadnega drevja

19. februarja, 2019 | Kategorije: Drevesa, Obrezovanje sadnega drevja, Vrtovi, Zagorje ob Savi | Komentiraj

Spomladi je pravi čas, da se lotimo obrezovanja sadnega drevja. Tovrstno opravilo igra pomembno vlogo v naših sadnih vrtovih.

Z obrezovanjem oblikujemo samo krošnjo drevesa in s tem usmerjamo njegovo rast ter izboljšujemo kakovost pridelka. Z obrezovanjem se kvantiteta pridelka ne povečuje, kvaliteta pa.

Če bi sadno drevo prepustili samo sebi in ga ne bi obrezovali, bi v nekaj letih razvilo veliko in pregosto krošnjo. Krošnja bi bila v tem primeru sestavljena iz tanjših vej, katere ne bi zmogle držati težkih plodov, posledično pa bi nastajala škoda na drevju (lomljenje vej, rane, nastanek raznih bolezni). Pri masivnejših krošnjah je gostota listja večja, s tem pa se veča tudi možnost za nastanek raznih bolezni, ker deževnica kasneje odteče, listi pa se dlje časa sušijo.

S pravilnim obrezovanjem redčimo krošnjo, s tem pa poskrbimo lažji dostop sončnim žarkom do plodov. Obrezovanje je pomembno za razvoj ogrodnih, močnih vej. Le te so sposobne nositi težo plodov.

Redno obrezovanje sadnih dreves doprinese bolj zdrava drevesa z večjimi in okusnimi plodovi. Rezi se razlikujejo med posameznimi vrstami sadnega drevja. Je zahtevno opravilo, pri katerem lahko naredimo več škode kot pa koristi. Včasih je bolje, da poiščemo strokovnjaka, ki je vešč na tem področju in prepustimo delo njemu.

Tina Juršič

Povezane vsebine

  • Ni povezanih vsebin.

Komentiraj

*

*Sašo Taškar

O avtorju - Sašo Taškar

Navdušenje nad naravo me spremlja že od otroštva; le to z leti ne pojenja. Delitev bogatih izkušenj se mi zdi korak v pravo smer. Ustvarjalnost je gonilo, ki usmerja k boljšemu, obuja stara spoznanja, ponuja več. Navsezadnje je pomembno to, da delamo tisto, v čemer uživamo. Ostalo pride samo od sebe ...

Potrebujete pomoč?

Urejanje in vzdrževanje vrtov, parkov in zelenih športnih površin.

TEL: 041 832 853