Praznovali smo svetovni dan Zemlje

23. aprila, 2019 | Kategorije: Drevesa, Ekologija, urbana drevesa, Vrtovi | Komentiraj

22. aprila obeležujemo svetovni dan Zemlje.

Ker je naš planet Zemlja zelo pomemben, se spodobi, da praznujemo na ta dan.

V Trbovljah smo prejšnji teden z otroci iz treh različnih osnovnih šol osmislili praznik tako, da smo skupaj posadili dva javorja v bližini delavskega doma Trbovlje.

Otroci so bili pripravljeni pri tem sodelovati in pomagati, hkrati pa se zavedajo, da so drevesa v mestih ključnega pomena za naš obstanek. Seznanjeni so bili z informacijami kaj nam drevesa ponujajo in zakaj so pomembna.

“Bistvo je očim skrito”,  je lisica poučila princa v priljubljeni knjigi Mali princ francoskega avtorja Antoinea de Saint-Exupéryja.

Drevesa niso namenjena zgolj za igranje skrivalnic, pasjemu stranišču ali da so tam zato, ker pač so.

S svojo rastjo pripomorejo k skrbi za okolje, pomirjajo stresne misli in dajejo dodano vrednost mesta v katerem živimo.

Dajejo nam dodatni kisik, lovijo prašne delce in nam čistijo zrak. Poleti pa nas razvajajo s svojo krošnjo, pod katero se lahko skrijemo pred sončnimi žarki. Prav tako ne smemo pozabiti, da dajejo drevesa možnost bivanja nekaterim živalim.

Zasaditev javorja v Trbovljah.

Posadili smo ju v kvalitetno zemljo, mešano s humusom. Dodali smo jima količka za oporo in ju privezali tako, da je drevo zavarovano pred vetrom in ima hkrati možnost, da se v vetrovnih razmerah “ziblje”, s tem pa spodbuja rast močnega koreninskega sistema.

Veseli me, da se mlajše generacije zavedajo pomembnosti dreves in narave same. Preveč je bilo napravljene škode s strani človeškega pohlepa, zato je čas, da se stvari začnejo spreminjati. In to po hitrem postopku. Trajnostni razvoj je tu ključnega pomena.

Zemlja bo brez nas preživela, mi pa brez nje sigurno ne.

 

Tina Juršič

 

Povezane vsebine

  • Ni povezanih vsebin.

Komentiraj

*

*Sašo Taškar

O avtorju - Sašo Taškar

Navdušenje nad naravo me spremlja že od otroštva; le to z leti ne pojenja. Delitev bogatih izkušenj se mi zdi korak v pravo smer. Ustvarjalnost je gonilo, ki usmerja k boljšemu, obuja stara spoznanja, ponuja več. Navsezadnje je pomembno to, da delamo tisto, v čemer uživamo. Ostalo pride samo od sebe ...

Potrebujete pomoč?

Urejanje in vzdrževanje vrtov, parkov in zelenih športnih površin.

TEL: 041 832 853