Pennisetum alopecuroides ‘Little Bunny’ – japonska perjanka

Vsaka rastlinica je poglavje zase in vsaka je po svoje najlepša. Rada imam vse letne čase, jesen pa mi je nekako najbolj blizu. Poleg barvne palete, ki nam jo ponuja narava, obožujem tudi jesenske zasaditve oziroma rastline, trajnice, ki za ta čas veljajo pogosto tipično. V jesenskem času zažarijo s svojo lepoto vrese, ciklame, hebe, jesenske astre, bršljani in definitivno tudi okrasne trave, ki so nepogrešljiv člen v hortikulturi in katere bodo v današnjem pisanju dobile pozornost.

Z ekipo vrtovi Taškar smo zasadili in urejevali že dosti vrtov. Videnih je bilo mnogo okrasnih trav. Pa vendar mi je ena v vsej tej množici prevladala s svojim nežnim videzom in s svojo nezahtevnostjo pri oskrbi. Govorim o japonski perjanki – “pennisetum alopecuroides”, ki je osnovna vrsta okrasnih trav, iz nje pa so razvili kar nekaj sort. Med njimi je tudi sorta “Little Bunny”.

Okrasne trave načeloma niso zahtevne glede rastnih pogojev in so enostavne za vzdrževanje. Mnoge vrste dobro uspevajo tudi v revnih, peščenih in prodnatih tleh, na suhih, vročih, vetrovnih rastiščih. Poznamo tudi vrste za senco, za vlažna in močvirna tla ali za gozdno podrast. Trave lahko sadimo v posode, pogosto jih kombiniramo z enoletnicami in različnimi trajnicami. Sicer pa najdemo med okrasnimi travami nekatere zelo trpežne, dolgožive in dobro rastoče vrste, ki jih lahko vključujemo v najrazličnejše okrasne nasade, tudi na javnih površinah.

Pennisetum alopecuroides ‘Little Bunny’ zraste le 15-20 cm in ima temu primerne male cvetne klaske. Ta sorta japonskih perjank ima rada sončno do delno senčno lego in normalno vlažno ter odcedno rastišče. Cvetovi so belo zeleni in spominjajo na metlice.

‘Little Bunny’ je nizka, košata okrasna trava, ki je trajne narave. Vendar si moramo zapomniti, da tudi trajnice niso večnice in jih je včasih potrebno menjati ter nadomestiti z novimi.

Njeni listi so rahlo povešeni, so zelo ozkih oblik, zelene barve, jeseni pa porumenijo. Cveti v mesecu juliju, avgustu in septembru. Zelo uporabna je tudi za aranžerske ter dekorativne namene, ker se jo da enostavno rezati in je lepo obstojna.

Okrasne trave so še posebno zanimive, ko jim vetrič cvetne klaske nežno ziba sem ter tja. Lepe so zaradi svojih strukturnih oblik, barv, ki se spreminjajo skozi čas in zaradi kombinacij z ostalimi trajnicami, grmovnicami ali enoletnicami.

Tina Juršič

 

Povezane vsebine

  • Ni povezanih vsebin.

Komentiraj

*

*Sašo Taškar

O avtorju - Sašo Taškar

Navdušenje nad naravo me spremlja že od otroštva; le to z leti ne pojenja. Delitev bogatih izkušenj se mi zdi korak v pravo smer. Ustvarjalnost je gonilo, ki usmerja k boljšemu, obuja stara spoznanja, ponuja več. Navsezadnje je pomembno to, da delamo tisto, v čemer uživamo. Ostalo pride samo od sebe ...

Potrebujete pomoč?

Urejanje in vzdrževanje vrtov, parkov in zelenih športnih površin.

TEL: 041 832 853