Park Dr. Janeza Drnovška – travna površina

24. aprila, 2013 | Kategorije: Zagorje ob Savi | Komentiraj

Spomladi je potrebno v parku prezračiti travno površino in pokrpati prazne prostore, ki ponavadi nastanejo zaradi mehanskih poškodb, pasjih iztrebkov in vremenskih vplivov (poletna suša, sneg, zmrzal…). Strokovno to imenujemo vertikuliranje, ko delo opravljamo z vertikulatorjem. To je motorni stroj, ki ima spodaj nože, kateri ob udarjanju v travno površino na trati povzročajo do nekaj milimetrov globoke zareze. Te zareze omogočijo prehod plinov in gnojil do korenin travnih bilk. S tem pospešimo razrast trate v pomladnih mesecih. Poleg tega pa očistimo trave vseh organskih delcev, ki se nahajajo med travnimi bilkami, ki povzročajo gnitje in preprečujejo rast trav. Z vertikulatorjem uspešno odstranjujemo mah in posledično znižamo ph vrednost iz kislega v nevtralno območje.

_MG_8086

Vertikuliranje ali prezračevanje

Po vertikuliranju uporabimo motorni sesalec, s katerim posesamo vse organske delce, ki so se nabrali po zračenju. Sesalec nam omogoči hitrejše in učinkovitejše delo, saj posesamo poleg odmrle trave tudi precej smeti (ogorki, papirčki, pesek…). Delo je sicer precej prašno, vendar učinek zadovoljiv.

_MG_8114

Sesanje površine

Ko je površina očiščena je potrebno večje prazne površine zasejati s travnimi semeni. Pri tem uporabljamo različne travne mešanice, odvisno od površine. V parku kombiniramo semena za senco in sonce. Zaradi nenehnega teptanja s strani obiskovalcev, je po setvi potrebno površino  povaljati in prekriti z mešanico zemlje, ki vsebuje večji delež mivke, da ohranimo mehko strukturo površine. Takšen postopek  prepreči golobom, da bi nam pojedli vsa semena, saj so na ta način skrita pod zemljo. Pomembno je tudi, da so zaščitena pred soncem in izsušitvijo.

_MG_8107

Setev

_MG_8108

Nanašanje mešanice zemlje in mivke

Na koncu površino še enkrat povaljamo in ostane nam samo še čakanje na dež in na vsakodnevne obiskovalce, ki se z neverjetnim tempom trudijo teptati in uničevati zeleno površino v parku. Pri tem izkoriščajo domače živali, saj jih silijo, da vse svoje potrebe opravijo na tej površini. Hkrati s pasjimi iztrebki, pa na zelenih površinah opazimo tudi otroke, ki pogosto naletijo na kakšno pasjo mino.

_MG_8091

Valjanje

Vesel sem, da lahko v mestu Zagorje živimo v neverjetni simbiozi z ljudmi, katerim ne bo v glavah nikoli pridelalo, da zelenih površin v mestnem parku nismo namenili za stranišče hišnim ljubljencem. Temveč si želimo na zelenih površinah opazovati igro otrok in druženje odraslih ljudi.

Povezane vsebine

Komentiraj

*

*Sašo Taškar

O avtorju - Sašo Taškar

Navdušenje nad naravo me spremlja že od otroštva; le to z leti ne pojenja. Delitev bogatih izkušenj se mi zdi korak v pravo smer. Ustvarjalnost je gonilo, ki usmerja k boljšemu, obuja stara spoznanja, ponuja več. Navsezadnje je pomembno to, da delamo tisto, v čemer uživamo. Ostalo pride samo od sebe ...

Potrebujete pomoč?

Urejanje in vzdrževanje vrtov, parkov in zelenih športnih površin.

TEL: 041 832 853