Park Dr. Janeza Drnovška – mačja meta

12. maja, 2013 | Kategorije: Vrtovi | 2 komentarja

CIMG7963

Iz javnih površin vsako leto umikamo enoletnice in dvoletnice in jih zamenjujemo s trajnicami, ki bodo več let rastle na eni površini. Tako tudi v parku površine namenjene cvetju, zasajamo z različnim izborom trajnic. V preteklih dneh smo v ta namen uporabili mačjo meto, oz. latinsko Nepeta fassenii, ki bo v park vnesla modro barvo in cvetenje od maja do septembra. Rastlina se razrašča blazinasto in potrebuje normalno vlažno rastišče, prenaša pa tudi občasno sušo. Zato je toliko bolj primerna za javne površine, saj jo je potrebno zalivati le v prvem letu. Kasneje ko se koreninski sistem dovolj okrepi, zelo dobro prenaša sušo.

CIMG7962

Gredo z mačjo meto smo popestrili še z belimi vrtnicami, ki bodo prav zanimivo iztopale, ko bo modra preproga pod njimi, v polnem razcvetu. Mačja meta ima kar nekaj sort, med katerimi je vredno omeniti Nepeto x fasseni ‘Pumila’ – pritlikavo mačjo meto in Nepeto x fassenii ‘Six Hills Giant’ – visoko mačjo meto. Kaj pa bi vam ustrezalo v vrtu, pa je povsem odvisno od želja posameznika.

Nepeta-001

 

Viri: www.trajnice.com

 

Povezane vsebine

2 komentarja na “Park Dr. Janeza Drnovška – mačja meta”

  1. DACA pravi:

    Super! Gospod Sašo, bi imela en predlog, da v podobnih objavah, če je le mogoče zapišete tudi podatek, kje se da sadiko nabaviti oz. kje jih vi nabavljate, da se ne bo kar naprej dogajalo, kot večkrat opažamo, da iz zasajenih nasadov preprosto izginjajo… sramota za ljudi, ki to počnejo.

  2. Saso Taskar pravi:

    Se že dogovarjamo za reklamo z našim dobaviteljem trajnic, do takrat pa preverite link, ki ga imate imenovanega v virih pod slikami:)

Komentiraj

*

*Sašo Taškar

O avtorju - Sašo Taškar

Navdušenje nad naravo me spremlja že od otroštva; le to z leti ne pojenja. Delitev bogatih izkušenj se mi zdi korak v pravo smer. Ustvarjalnost je gonilo, ki usmerja k boljšemu, obuja stara spoznanja, ponuja več. Navsezadnje je pomembno to, da delamo tisto, v čemer uživamo. Ostalo pride samo od sebe ...

Potrebujete pomoč?

Urejanje in vzdrževanje vrtov, parkov in zelenih športnih površin.

TEL: 041 832 853