Park Dr. Janeza Drnovška – končno smo pričeli

22. aprila, 2013 | Kategorije: Grmovnice, Rastline, Trajnice, Zagorje ob Savi | Komentiraj
_MG_7869

Organsko gnojilo

Z urejanjem mestnega parka smo letos pričeli precej pozno. Kot vsako leto je potrebno najprej poskrbeti za gnojenje vseh rastlin, ki se nahajajo v parku. Za gnojenje gredic in žive meje uporabljamo organska gnojila, kar ni težko ugotoviti, glede na to, da oddajajo znani vonj.  Gnojilo je izdelano na osnovi dehidreranega kokošjega gnoja in vsebuje do 65% organske mase za povečanje humusa in aktivacijo mikroorganizmov. Predvsem pa je pomembno, da deluje dolgotrajno. S tem gnojilom pognojimo vse gredice s trajnicami, grmovnice in žive meje.

_MG_7896

Skalnjak – dodajanje hranil

_MG_7920

Živa meja – dodajanje hranil

_MG_7866

Vodni objekt – dodajanje hranil

Nekoliko drugače je pri trati. Tu uporabljamo mineralna gnojila, ki hitro reagirajo in ustvarijo takojšnji učinek. Bogata so z dušikom, zato maksimalno pripomorejo k intenziteti in obliki rasti. Travno površino gnojimo nekajkrat v letu, da obdržimo trato v dobri kondiciji, kljub nenehni uporabi.

_MG_7900

Košnja

Opravili smo tudi prvo košnjo, opleli gredice in se naužili prijetnega pomladnega dne, ki ga je na koncu začinil še dež.

_MG_7941

Narcise

Nekaj cvetja že lahko opazimo v parku. Na gredici, v katero bomo pozneje posejali trajno verbeno (Verbena bonariensis), cvetijo narcise.

_MG_7886

Bergenia cordifolia ‘Purpurea’

_MG_7961

Bergenia cordifolia ‘Purpurea’

Ob vodnem objektu se bohotijo rdeče cvetoča bergenia (Bergenia cordifolia ‘Purpurea’) in močvirska kalužnica (Caltha palustris).

_MG_7893

Caltha palustris

Mačehe (Viola), pa so ravno v najlepšem razcvetu.

_MG_7954

Mačehe v ozadju narcise

_MG_7904

Mačehe

Največ pričakujem od okrasnega luka (Allium giganteum), ki je že nastavil cvetne popke, vendar bo še nekaj časa trajalo, da  bo dosegel končno velikost. Ravno prav, saj se trave poleg njega že počasi prebujajo.

_MG_7936

Allium giganteum

_MG_7937

Gredica z okrasnim lukom

In park Dr. Janeza Drnovška bo kmalu dobil svojo pravo podobo.

Povezane vsebine

Komentiraj

*

*Sašo Taškar

O avtorju - Sašo Taškar

Navdušenje nad naravo me spremlja že od otroštva; le to z leti ne pojenja. Delitev bogatih izkušenj se mi zdi korak v pravo smer. Ustvarjalnost je gonilo, ki usmerja k boljšemu, obuja stara spoznanja, ponuja več. Navsezadnje je pomembno to, da delamo tisto, v čemer uživamo. Ostalo pride samo od sebe ...

Potrebujete pomoč?

Urejanje in vzdrževanje vrtov, parkov in zelenih športnih površin.

TEL: 041 832 853