Olepšana gredica s hortenzijami

2. julija, 2019 | Kategorije: Grmovnice, Rastline, Trajnice, Vrtovi, vzpenjalke, Zagorje ob Savi | Komentiraj

Danes smo s skupnimi močmi in z delom kolegov olepšali gredico pred osnovno šolo v Zagorju. Obstoječa greda je imela zasaditev z vrtnicami, bršljanom, jukami in hibiskusi. Greda sicer ni bila slabo zasnovana, vendar je malo “ušla”. Ker so rastline še kako žive, potrebujejo redno nego in našo pozornost.

Dela smo se lotili tako, da smo odstranili vse hibiskuse, bršljan in juke. Očistili smo plevel in nadaljevali z delom. Sledila je postavitev in zasaditev hortenzij.

Lega grede, ki smo jo urejali zelo ustreza hortenzijami. Nahaja se na zmernem dopoldanskem soncu, popoldan pa je v senci. V primeru, da bi bile izpostavljene soncu skozi cel dan, ne bi dobro uspevale in bi hitro venele. Seveda pa obstajajo tudi hortenzije za sončne lege. Takrat bi zasadili te.

Rod Hydrangea zajema okoli 70 vrst večinoma listopadnih grmov in vzpenjalk. Največ vrst je bilo prinešenih na otok Faial. Poimenovali so ga v Modri otok, saj na njem v naravi rastejo modre hortenzije. V stotih letih so se hortenzije uspešno širile po vsej Evropi.

Hortenzije smo smiselno razporedili glede na prostor in bližino grmovnic, ki smo jih obdržali. Na gredi smo pustili vrtnice v roza tonih. Ko je bila greda očiščena in rastline vključene v prostor, smo položili razgradljivo folijo proti plevelu, katero smo dobro pritrdili na tla. Gredi smo dodali tudi okrasno lubje, ki je bil zadnji korak do končnega izdelka. Hortenzije smo močno zalili pri vsej tej poletni vročini, malo pa so nam bile v pomoč, kot naročene, današnje popoldanske plohe.

Noben človek ne zalije rastline tako dobro kot jih zalije narava.

Hortenzije ne spadajo med preveč zahtevne grmovnice. Ugajajo jim rodovitna in vlažna, vendar dobro odcedna tla. Razcvetati se začnejo že v začetku meseca junija in cvetijo vse do pozne jeseni. Veljajo za zelo priljubljene grmovnice v vrtovih. Očarajo nas s svojimi ogromnimi socvetji različnih barv in oblik.

 

Razlika med prvotno gredo in končnim izdelkom je bila pozitivna.

Čez čas, če bi si stranka zaželela malo več “svežine” v družbi hortenzij in vrtnic, se lahko obstoječim grmovnicam dodajo druge rastline, primerne na dane rasne pogoje.

Za konec pa smo jim zaželeli, da bi lepo uspevale in rasle.

 

Tina Juršič

Povezane vsebine

  • Ni povezanih vsebin.

Komentiraj

*

*Sašo Taškar

O avtorju - Sašo Taškar

Navdušenje nad naravo me spremlja že od otroštva; le to z leti ne pojenja. Delitev bogatih izkušenj se mi zdi korak v pravo smer. Ustvarjalnost je gonilo, ki usmerja k boljšemu, obuja stara spoznanja, ponuja več. Navsezadnje je pomembno to, da delamo tisto, v čemer uživamo. Ostalo pride samo od sebe ...

Potrebujete pomoč?

Urejanje in vzdrževanje vrtov, parkov in zelenih športnih površin.

TEL: 041 832 853