Okrasni luki

Vsak vrt mora imeti nekaj posebnega. In prav nekaj posebnega so okrasni luki oziroma okrasne čebule (Allium giganteum). S svojim atraktivnim videzom dodajo na vrtu piko na i. In to dobesedno. Z okroglimi, nasmejanimi in vijoličnimi cvetovi,ki kar kličejo po naši pozornosti.

Okrasni luki spadajo med tiste čebulnice, ki so si svoj prostor pod soncem, bolje rečeno na okrasnih gredah, priborile razmeroma pozno. Šele v 19. stoletju so številni ruski botaniki vključili v svoje zbirke botanične luke, ki so jih našli v osrednji Aziji.

V naših vrtovih jih danes opazimo pogosto. Ljubijo sonce, dobro prepustna tla in niso kaj preveč zahtevni za vzgojo. Najlepši so v pozni pomladi in zgodnjem poletju. Poznamo več vrst okrasnih lukov, različnih struktur cvetov, barv in višin. Primerni so za zasaditve v vrtovih kot tudi za okrasne posode ali korita.

Okrasni luki delujejo najbolj naravno, če jih sadimo v skupinah in se izogibamo simetriji. Zelo lepo in preprosto jih kombiniramo s številnimi trajnicami.

V maju se luki izvrstno ujamejo s perunikami, ki so tudi ljubiteljice sonca in se bahajo v najrazličnejših barvnih odtenkih. Okrasni luki jih s svojo barvo, najbolj učinkoviti sta modra in vijoličasta, uspešno povežejo v celoto in umirijo pisanost teh cvetic.

V mesecu juniju se čudovito obnesejo na gredah z vrtnicami in tvorijo eno najbolj elegantnih in preverjeno uspešnih kombinacij. Modrina lukov samo poudari rožnate, bele, rdeče in rumene barve vrtnic, ko pa se cvetne glave lukov posušijo, delujejo na gredi še naprej kot nežen in nemoteč pajčolan. Zanimiva je tudi kombinacija okrasnih lukov in host, pri čemer ni lepota toliko v barvah kot v zanimivi kombinaciji teks­tur, ko se med številnimi odtenki zelenih in različno oblikovanih listov host dvigajo okrogla socvetja.

Ti lepotci prevzamejo še tako ravnodušne poglede. S svojimi velikimi vijoličnimi cvetovi dosežejo “uau” efekt. Čebele so jih prav tako vzele za svoje in jih pridno obiskujejo. Imajo intenziven vonj po česnu oziroma čebuli. Primerni so tudi za rezano cvetje, vendar meni osebno, so lepši takšni kot so – v celostni obliki, ki krasi dotičen vrt.

Tina Juršič

Povezane vsebine

  • Ni povezanih vsebin.

Komentiraj

*

*Sašo Taškar

O avtorju - Sašo Taškar

Navdušenje nad naravo me spremlja že od otroštva; le to z leti ne pojenja. Delitev bogatih izkušenj se mi zdi korak v pravo smer. Ustvarjalnost je gonilo, ki usmerja k boljšemu, obuja stara spoznanja, ponuja več. Navsezadnje je pomembno to, da delamo tisto, v čemer uživamo. Ostalo pride samo od sebe ...

Potrebujete pomoč?

Urejanje in vzdrževanje vrtov, parkov in zelenih športnih površin.

TEL: 041 832 853