Okrasni luk

24. junija, 2013 | Kategorije: Rastline, Zagorje ob Savi | Komentiraj
_MG_8802

Cvet okrasnega luka

V park Dr. Janeza Drnovška smo okrasni luk ali okrasno čebulo posadili v jesenskem času na gredo, ki smo jo v lanskem letu zasadili z okrasnimi travami.  Izbrani prostor je v celoti obsijan s soncem, tla pa morajo biti prepustna za vodo, da ne pride do gnitja čebulic. Okrasne luke vedno sadimo v kombinaciji z drugimi trajnicami, saj na ta način zakrijemo liste luka, ki se pričnejo v času cvetenja sušiti.

_MG_7937

Okrasni luk spomladi

_MG_7935

Razoj cvetnega stebla v mesecu maju

MIH_4211-001

Odpiranje cveta okrasnega luka

_MG_8794

Socvetje okrasnega luka

Okrasni luk, ki se nahaja v parku se botanično imenuje Allium giganteum in spada med višje vrste. Cvetovi so premera do 10 cm in veljajo za pravo popestritev vrta. Kot zanimivost lahko dodamo, da v ta rod spada preko 400 vrst čebul, kamor spada tudi jedilna čebula.

_MG_8805

Allium giganteum

_MG_8790

Okrasni luk v kombinaciji z okrasnimi travami

Sprva močno vijolični cvetovi ob koncu cvetenja izgubijo barvitost in preidejo v suho stanje. Odcvetele cvetove lahko porežemo in uporabimo za suhi aranžma.

Povezane vsebine

Komentiraj

*

*Sašo Taškar

O avtorju - Sašo Taškar

Navdušenje nad naravo me spremlja že od otroštva; le to z leti ne pojenja. Delitev bogatih izkušenj se mi zdi korak v pravo smer. Ustvarjalnost je gonilo, ki usmerja k boljšemu, obuja stara spoznanja, ponuja več. Navsezadnje je pomembno to, da delamo tisto, v čemer uživamo. Ostalo pride samo od sebe ...

Potrebujete pomoč?

Urejanje in vzdrževanje vrtov, parkov in zelenih športnih površin.

TEL: 041 832 853