Očarljiva japonska skimija

Prav v tem jesenskem obdobju pride na dan čar japonske skimije ~ Skimmia japonica “Rubella”, ki pripada družini rutičevk. Skimijo zasledimo pod seznamom srednje velike zimzelene grmovnice, ki nas razveseljuje skozi celotno zimo. Njena rast je široka, s pokončnimi razprtimi vejami. Listi so ovalne oblike, usnjati, gladki in bleščeči. Če jih podrgnemo med prsti, zaznamo njihovo aromatičnost, ki je sila izrazita. Njeni cvetni popki so vidni že pozimi in zgodaj spomladi v rdečo roza barvnih tonih. Cveti bogato, njeni cvetovi so številni v gostih grozdastih socvetjih, plodov pa pri tej rastlinici ne bomo dočakali.

Skimija lahko zraste tudi do 120 cm v višino, vendar raste relativno počasi. Primerna je za žive meje, obrobe gredic ali stezic, je tudi dekorativna, če je posajena kot soliterni grm. Zaradi že prej omenjene počasne rasti in manjšega habitusa, je japonska skimija primerna rastlinska vrsta za sajenje v manjših okrasnih vrtovih ter za zasaditve v loncih. Glede na njeno rasno strukturo in njene barve, se lepo ujema z ostalimi trajnicami, okrasnimi travami in enoletnicami. Zasaditev si prilagodimo po lastnih željah in okusu.

Njen čas cvetenja preide v mesecu aprilu in vse tja do meseca maja. Glede samega rastišča pa najbolje uspeva v rahlih, humoznih in kislih tleh, ki so stalno zmerno vlažna. Potrebuje lego, ki je odmaknjena od mrzlega vetra in močnega sonca, drugače lahko pride do sončnega ožiga listov. Na splošno je zelo odporna na bolezni in škodljivce, ima tudi medonosno “sposobnost”, s katero v obdobju cvetenja s svojimi cvetovi masovno privablja čebele.

Na zgornji fotografiji lahko vidimo skimijo, katera ima funkcijo samostojnega, soliternega grma, ki krasi delček vrta. Njena pozitivna stran med mnogimi, je tudi ta, da dobro tolerira urbano okolje in vse dejavnike, ki so za nekatere grmovnice nesprejemljive za uspešno rast. Japonska skimija nas prav gotovo ne razočara.

Tina Juršič

 

 

 

 

Povezane vsebine

  • Ni povezanih vsebin.

Komentiraj

*

*Sašo Taškar

O avtorju - Sašo Taškar

Navdušenje nad naravo me spremlja že od otroštva; le to z leti ne pojenja. Delitev bogatih izkušenj se mi zdi korak v pravo smer. Ustvarjalnost je gonilo, ki usmerja k boljšemu, obuja stara spoznanja, ponuja več. Navsezadnje je pomembno to, da delamo tisto, v čemer uživamo. Ostalo pride samo od sebe ...

Potrebujete pomoč?

Urejanje in vzdrževanje vrtov, parkov in zelenih športnih površin.

TEL: 041 832 853