Obrezovanje sivke

Pomlad se prebuja in prihaja pravi čas, da porežemo sivko v naših vrtovih. Lahko jo obrezujemo v jesenskem času in tudi spomladi.

Sivka je grm, ki ga gojimo v naših vrtovih in ne le v večjih nasadih. Zelo pogosta je na obali in na Krasu, priljubljena pa je tudi v drugih delih Slovenije zaradi svojega lepega videza, nezahtevnosti pri negi, zaradi opojnih dišav in njenih zdravilnih učinkov.

Sivka naj bo na zavetnem mestu, tam kjer se voda ne zadržuje, ker obožuje suhe in tople razmere.

Potrebuje pravilno obrezovanje, da ohranja svojo lepoto skozi čas. Deli poganjkov, ki so stari nekaj let, olesenijo in ogolijo, kar pa ne predstavlja privlačnega videza te rastline. Listi in cvetovi so le na mladih poganjkih. Da se temu izognemo, obrezujemo tako, da z rezom ne pridemo do olesenelega dela, ker bo rastlina izgubila atraktiven videz. Zavedati se moramo, da iz olesenelih delov ne poženejo novi poganjki. Prav zaradi obrezovanja sivke, skrbimo, da ni preveč olesenelih delov na sami rastlini.

Da se izognemo olesenelosti, je pomembno, da sivko obrezujemo že v mladosti. S tem bomo dosegli gosto rast, kar bo grme sivke naredilo še posebej lepše in z več cvetovi. Najbolj primeren čas za obrezovanje je takoj po cvetenju, torej v drugi polovici meseca avgusta. Poganjke lahko porežemo za več kot eno tretjino celotne višine rastline.

 

Sivka se je skozi čas zelo dobro uveljavila v naših zasaditvah v vrtovih. Ne samo zaradi svojega lepega videza in vonjav, temveč tudi zaradi zdravilnih lastnosti. Ni le odganjalka moljev iz naših omar, temveč ima zelo dober vpliv na naše počutje, ker deluje pomirjajoče. Pomaga pri nespečnosti, srbečici, opeklinah, pri pikih insektov, čedalje več pa se uporablja za kulinarične namene.

Tina Juršič

Povezane vsebine

  • Ni povezanih vsebin.

Komentiraj

*

*Sašo Taškar

O avtorju - Sašo Taškar

Navdušenje nad naravo me spremlja že od otroštva; le to z leti ne pojenja. Delitev bogatih izkušenj se mi zdi korak v pravo smer. Ustvarjalnost je gonilo, ki usmerja k boljšemu, obuja stara spoznanja, ponuja več. Navsezadnje je pomembno to, da delamo tisto, v čemer uživamo. Ostalo pride samo od sebe ...

Potrebujete pomoč?

Urejanje in vzdrževanje vrtov, parkov in zelenih športnih površin.

TEL: 041 832 853