Nekaj malega o obrezovanju

7. marca, 2013 | Kategorije: Vrtovi | Komentiraj

Letošnja zima nas je presenetila z obilico snega, ki je zavlekla pričetek obrezovanja v mesec marec. Tako lahko računamo, da bodo ta dela v vrtu potekala vse tja do aprila, ko bodo nekatere vrste in sorte že zacvetele. Pri tem je potrebno poudariti, da ni potrebno hiteti, kajti sadno in okrasno drevje lahko obrezujemo tudi, ko se že pretakajo sokovi. Bolj pomembno je, da naredimo v vrtu celotno analizo stanja. Pregled dreves nam pokaže celo množico raznih poškodb, katere smo spregledali tekom prejšnega leta ali pa je prišlo do poškodb v času zime, zaradi pretežkega snega. Nekaj poškodb pa ljudje pridelajo sami, ko se lotijo obrezovanja dreves brez kakršnegakoli predhodnega znanja. Tukaj bi rad poudaril, da je v spomladanskih mesecih cela množica tečajev, kjer vas podučijo o osnovni rezi, nekaj pa si jo pridobite z literaturo. Dejstvo pa še vedno ostaja, da je potrebno nekaj let prakse na področju obrezovanja, vendar z obilico predhodnega teoretičnega znanja.

Spodnja slika prikazuje tipično poškodbo zaradi zime. Prelom debelejše veje je nastal zaradi pretežkega snega. Poškodovani del odrežemo do naslednje veje in poškodovani del premažemo s cepilno smolo.

CIMG1634

Odlomljena veja zaradi snegoloma

 

CIMG1638

Sanacija odlomljene veje

Zelo značilne poškodbe, katere opazim v vrtu so zarasle vezice. V tem primeru so spomladi pri obrezovanju drevja uporabili tehniko privezovanja vej. Pri tem načinu je potrebno tekom rastne sezone vezice odstraniti, predno se prične vrv zajedati v lubje. Problem, ki se pojavi je ta, da so veje na teh mestih izredno lomljive, v takšnih primerih je najbolje vejo na zaraslem mestu odrezati.

CIMG1611

Privezane veje je potrebno redno pregledovati

Deblo, ki kaže očitne znake propadanja je izredno težko sanirati. Pri takšnih poškodbah raje priporočam opazovanje poškodovanega dela in previdnost pri plezanju, saj lahko pride na teh mestih do preloma. Prav tako na teh mestih pride do poškodb tekom zime, ko veja popusti pod pritiskom snega. V kolikor je mogoče vejo skrajšamo do poškodovanega dela ali pa sanacijo prepustimo strokovnjaku.

CIMG1615

Trohnoba debla je skrita nevarnost

Pogosto se zgodi, da v pomladnih mesecih naletimo na pravi masaker pri obrezovanju večjih dreves. Temu v naši stroki rečemo rez na deblo, ki se pogosto konča s propadom drevesa že v istem letu ali čez nekaj let. Spodnja slika kaže drastičen rez navadne breze na Izlakah. Drevesa niso nikoli več odgnala.

_MG_3464

Zmaličena drevesa, ki so obsojena na propad

Najpogosteje pa naletimo v vrtovih na umetniško obrezovanje sadnega drevja. Ko bi lastniki vrtov zelo radi obrezali lastno drevje, vendar se bojijo obrezati preveč. Tako na rahlo poščipajo vsako vejo in upajo, da drevo ne bo več toliko zraslo. Rezultat je ponavadi metlasta rast. Verjetno ni potrebno poudarjati, da človeška domišljija pri tem ne pozna meja in da so le redki vrtovi, ki se lahko ponašajo s pravilno oblikovanim drevjem.

_MG_2450

Nepravilna rez sadnega drevja

_MG_2449

Metličasta rast zaradi nepravilnega obrezovanja

Pri obrezovanju uporabljajte dobro opremo. Manjše in večje škarje, ročna žaga, cepilna smola in vezice so osnovno orodje, ki ga morate imeti pri sebi, ko se lotite rezi. Orodje za rez mora biti dobro nabrušeno in kvalitetno. Lestev naj bo primerna velikosti drevja.

Pri profesionalnem obrezovanju uporabljamo najrazličnejša dodatna orodja, ki olajšajo delo. Tako imamo poleg vsega drobnega orodja na razpolago še motorne žage, ki so ergonomsko oblikovane za tovrstno delo. Predvsem pa gre tukaj za varnost. Večjih dreves ne obrezujte sami in raje ta dela prepustite strokovnjakom.

CIMG4891

Dobro orodje omogoča delo na varni razdalji

CIMG4901

Pri obrezovanju dreves v krošnjah si je potrebno pomagati s pravilnim orodjem

 

 

 

 

 

Povezane vsebine

Komentiraj

*

*Sašo Taškar

O avtorju - Sašo Taškar

Navdušenje nad naravo me spremlja že od otroštva; le to z leti ne pojenja. Delitev bogatih izkušenj se mi zdi korak v pravo smer. Ustvarjalnost je gonilo, ki usmerja k boljšemu, obuja stara spoznanja, ponuja več. Navsezadnje je pomembno to, da delamo tisto, v čemer uživamo. Ostalo pride samo od sebe ...

Potrebujete pomoč?

Urejanje in vzdrževanje vrtov, parkov in zelenih športnih površin.

TEL: 041 832 853