Nega žive meje skozi leto

Prišel je čas, ko smo z ekipo na terenu zelo aktivni v obrezovanju živih mej ter ostalih grmovnic. Obrezovanje je opravilo na vrtu, ki mora biti opravljeno še pred zimo in je pomemben element pri vzdrževanju zdrave žive meje. V praksi se obnese obrezovanje živih mej vsaj dvakrat letno, ker se le te lahko tako dobro gostijo in zdravo razvijajo naprej.Obrezujemo poleti in v jeseni.

Živa meja ligustra v parku Zagorje ob Savi.

Vzdrževalna rez ne zagotavlja zgolj lepe oblike žive meje, ampak tudi dolgotrajno gosto rast. Pri vzdrževalni rezi v ravni liniji odrežemo 10–15 cm novih poganjkov. S tem dolgoročno zagotovimo želeno višino in trajno rast žive meje.

Pri zimzelenih živih mejah praviloma opravimo eno vzdrževalno rez na leto. Večina listopadnih živih mej potrebuje dve vzdrževalni rezi na leto, bukev lahko tudi tri, ker precej hitro raste. Da ne bi motili ptic, ki valijo, je priporočeno, da z vzdrževalno rezjo počakamo do meseca avgusta. Za drugo vzdrževalno rez je primeren jesenski čas.

V primeru, da se živa meja postara, močno deformira ali dobiva luknje, lahko pomaga radikalna pomladitvena rez. Če živo mejo „popolnoma oskubimo“, jo obrežemo do najdebelejšega debla (do višine približno 50 cm). Po taki rezi bo rast zagotovo bolj gosta.

Poznamo listopadne in zimzelene žive meje. Za listopadne so primerni gabri, glogi, bukve, liguster,.. Te vrste žive meje jeseni izgubijo listje in spomladi znova popolnoma ozelenijo. Na listopadnih živih mejah sta ponavadi potrebni dve vzdrževalni rezi na leto, pri mlajših živih mejah tudi več. Glede na to, ali želimo, da živa meja še raste ali ne, odrežemo več ali manj mladih poganjkov. Žive meje, ki so čez leta dobile luknje, lahko z radikalno rezjo pomladimo. Paziti pa je potrebno, da nikoli ne obrezujemo pri temperaturah pod –5 °C, ker s tem lahko poškodujemo rastline.

Druga vrsta živih mej so zimzelene. Te osrečujejo svoje lastnike tudi pozimi, saj obdržijo zeleno listje oziroma iglice. Poznamo žive meje lovorikovca, thuje, bodike,tise… Obrezujemo jih le enkrat na leto, da lahko novi poganjki pridno rastejo.

 

Obrezovanje thuje v vrtu ene izmed naših strank v Kisovcu.

Če na živi meji pred zimo opravimo vzdrževalno ali oblikovalno rez, se oblika obdrži do pomladi, ko se prične vegetacijska doba. Za to vrtnarsko opravilo je primerno jesensko obdobje mirovanja od oktobra, pod pogojem, da zemlja ni zmrznjena in da so temperature še dokaj prijazne.

 

Tina Juršič

 

Povezane vsebine

  • Ni povezanih vsebin.

Komentiraj

*

*



Sašo Taškar

O avtorju - Sašo Taškar

Navdušenje nad naravo me spremlja že od otroštva; le to z leti ne pojenja. Delitev bogatih izkušenj se mi zdi korak v pravo smer. Ustvarjalnost je gonilo, ki usmerja k boljšemu, obuja stara spoznanja, ponuja več. Navsezadnje je pomembno to, da delamo tisto, v čemer uživamo. Ostalo pride samo od sebe ...

Potrebujete pomoč?

Urejanje in vzdrževanje vrtov, parkov in zelenih športnih površin.

TEL: 041 832 853