Navadni cigarovec – Catalpa bignonioides

30. marca, 2019 | Kategorije: obrezovanje, urbana drevesa, Vrtovi, Zagorje ob Savi | Komentiraj

Navadni cigarovec spada med večja okrasna urbana drevesa, katera dobro prenašajo mestne razmere, občasno sušo, vročino in mraz. Izvira z južnega dela Severne Amerike. Zelo pogosti so v parkovnih zasaditvah.

Zanimivi so njegovi plodovi, kateri spominjajo na fižolove stroke oziroma cigare. Listi so srčaste oblike, cvetenje pa doseže v mesecu juniju. Cvetovi so belorožnatih barv, združeni v grozdasta socvetja. Vonj cvetov naj bi odganjal mrčes.

Pomembno je, da stara drevesa, katera prerastejo prostor in na nek način motijo okolico, pomladimo. V našem primeru se je cigarovec stranke kar krepko razrastel, veje so segale do hiše. Okrasno drevo smo pomladili tako, da smo močno posegli v samo krošnjo drevesa in ga porezali “na glavo”. S tem smo spodbudili rast mladih poganjkov in na novo oblikovali krošnjo.

Drevje se lahko pomlajuje preko celega leta z izjemo zgodnje pomladi, ko se drevesa prebudijo iz zimskega spanja. Pri obrezovanju odstranimo vse suhe veje, razredčimo pregoste veje in tudi tiste, ki se križajo ter prepletajo med sabo. Obrezovanje spodbudi rast stranskih poganjkov, zato jih po po trebi odstranjujemo. Če želimo, da bo naše okrasno drevo lepega videza, sta obrezovanje in nega ključnega pomena.

Cigarovec smo konkretno obrezali in mu s tem omogočili pomlajeno krošnjo, katero smo prostorsko omejili glede na samo okolico.

Tina Juršič

Povezane vsebine

  • Ni povezanih vsebin.

Komentiraj

*

*Sašo Taškar

O avtorju - Sašo Taškar

Navdušenje nad naravo me spremlja že od otroštva; le to z leti ne pojenja. Delitev bogatih izkušenj se mi zdi korak v pravo smer. Ustvarjalnost je gonilo, ki usmerja k boljšemu, obuja stara spoznanja, ponuja več. Navsezadnje je pomembno to, da delamo tisto, v čemer uživamo. Ostalo pride samo od sebe ...

Potrebujete pomoč?

Urejanje in vzdrževanje vrtov, parkov in zelenih športnih površin.

TEL: 041 832 853