Nastopil je pravi čas za obrezovanje okrasnih trav

Iz naslova je lahko razbrati, da bodo danes tema napisanega okrasne trave in nega le teh. Nekakšno nadaljevanje prejšnjega bloga.

Poznamo različne okrasne trave. Zame osebno so to zelo elegantne rastline, ki imajo vsekakor pomembno oblikovalno vlogo oziroma funkcionalnost v samem vrtu. Z njimi je lahko oblikovati vrt na različne načine. Najbolj pogoste so zasaditve v skupinah, da pridejo bolje do izraza. Z njimi lahko naredimo posebno gredo, ali pa jih vključujemo v zasaditve z ostalimi trajnicami, grmi, enoletnicami ali dvoletnicami.

Trave lahko s svojo opazno podobo predstavljajo središčno točko vrta oziroma vrtnega dela.

Njihova prednost pa je ta, da ne potrebujejo veliko naše pozornosti na področju negovanja. Pomembno je le, da jim zagotovimo ustrezne razmere za rast. To pomeni, da jim omogočimo pravilno lego rastišča in dovolj hranil, ki jih posrkajo v obliki substrata in pravega gnojila.

Vse kar zahtevajo od nas je, da jih pravilno porežemo in jih tako pripravimo na novo sezono, ki prihaja. Nekateri jih porežejo v spomladanskem času, da pustijo mirovati cvetove in stebla po njihovem cvetenju skozi zimo. Lahko jih porežemo tudi v jesenskem času, torej zdaj in s tem omogočimo, da uredimo in pripravimo samo gredico s travami na zimsko spanje. Vse je odvisno od tega kaj si želimo na svojih vrtovih. Tudi suhi deli okrasnih trav so lepi pozimi. V tem primeru jih porežemo spomladi.

Nekateri se spomladi odločijo za “požig” okrasnih trav, namesto, da bi jih porezali.

Rastlina se zažge do živega dela, naprej ne.

Okrasne trave so res zelo hvaležne trajnice in nam ne predstavljajo bremena na vrtovih, ker potrebujejo minimalno oskrbo pri njihovi rasti in lepoti.

Tina Juršič

 

Povezane vsebine

  • Ni povezanih vsebin.

Komentiraj

*

*Sašo Taškar

O avtorju - Sašo Taškar

Navdušenje nad naravo me spremlja že od otroštva; le to z leti ne pojenja. Delitev bogatih izkušenj se mi zdi korak v pravo smer. Ustvarjalnost je gonilo, ki usmerja k boljšemu, obuja stara spoznanja, ponuja več. Navsezadnje je pomembno to, da delamo tisto, v čemer uživamo. Ostalo pride samo od sebe ...

Potrebujete pomoč?

Urejanje in vzdrževanje vrtov, parkov in zelenih športnih površin.

TEL: 041 832 853