Leteče žuželke v vrtu

2. septembra, 2013 | Kategorije: Ekologija, Grmovnice, Rastline, Trajnice, Vrtovi | Komentiraj
_MG_9163

Metulj na cvetu budleje

Prihaja jesen, me je danes predramilo, ko sem z največjim veseljem pomislil, da mi ni potrebno iti v šolo. Čeprav je koledarska jesen še daleč, je september v meni predramil tiste občutke, ki so v mlajših letih govorili, da je prvi september prvi jesenski dan, torej prvi šolski dan. Jesen bo prinesla in odnesla poletje, ki je bilo v letošnjem letu še posebej vztrajno in naporno zaradi visokih temperatur. Rastline v mojem vrtu so zelo trpele pod žgočim soncem in sredi poletja je le redko katera cvetlica podarila svojo lepoto na ogled. A kot vedno tudi v svetu narave obstajajo izjeme, ki tudi pod žgočim soncem različnim žuželkam nudijo sladek nektar.

_MG_9139

Buddleja davidii

 

_MG_9147

V svojem vrtu imam v ta namen dve rastlini, ki s svojimi cvetovi privabljata različne leteče žuželke. Prva med njima je metulnjik ali budleja (Buddleja davidii). Visoka grmovnica, ki v poletnih mesecih razvije cvetove, vseh mogočih  barv. Čeprav velja za invazivno vrsto, jo v vrtu ni težko kontrolirati. Metulji, črmlji, čebele… jo obožujejo in če si želite vrt zapolniti z nenehnimi obiski različnih žuželk, jo nikar ne pozabite posaditi.

_MG_9178

Velerilec na budleji

Poleg budleje imam v vrtu še večjo skupino bodoglavcev (Echinops ritro), ki prav tako privabljajo metulje in čebele. Bodoglavci so trajnice, ki razvijejo okrogle cvetove modre barve. Cvetijo v mesecu avgustu in septembru. Naslednje leto posadim poleg njih še  Verbeno bonariensis, da naredim vrt še bolj prijazen metuljem in ostalim žuželkam.

_MG_9248

Echinops ritro – bodoglavec

 

_MG_9242

Echinops ritro – bodoglavec

Povezane vsebine

Komentiraj

*

*Sašo Taškar

O avtorju - Sašo Taškar

Navdušenje nad naravo me spremlja že od otroštva; le to z leti ne pojenja. Delitev bogatih izkušenj se mi zdi korak v pravo smer. Ustvarjalnost je gonilo, ki usmerja k boljšemu, obuja stara spoznanja, ponuja več. Navsezadnje je pomembno to, da delamo tisto, v čemer uživamo. Ostalo pride samo od sebe ...

Potrebujete pomoč?

Urejanje in vzdrževanje vrtov, parkov in zelenih športnih površin.

TEL: 041 832 853