Japonska brogovita – Viburnum plicatum ‘Mariesii’

Ostajam pri beli. Danes se bo naša tema vrtnarskega bloga dotaknila predvsem ljubiteljev belih grmovnic. Beseda bo tekla o prav posebnem, belem grmu, ki ga bolj poznamo pod imenom japonska brogovita. Ker ni vročine, bo cvetje še zdržalo nekaj časa. Kljub vsem padavinam v tem mesecu pa se brogovite dobro počutijo, ker jim prisotna vlaga ne predstavlja problemov, temveč jim prija.

Viburnum plicatum ‘Mariesii’ je počasi rastoč listopaden grm, zelo dekorativen s košato razprostrto krošnjo. S svojimi čudovitimi cvetovi nas razveseljuje od pozne pomladi do začetka poletja, torej od meseca maja pa tja do junija. Zanimivi so njegovi listi v času jeseni, ko se ti obarvajo iz zelene v rdečo.

Iz spomladanske bele neveste se v jeseni spremeni v prelep ognjen grm, ki je prava paša za oči.

Kot sem že prej omenila, brogovite ne rastejo blazno hitro, tako, da zahtevajo našo potrpežljivost. Tudi mi smo bili nekoč majhni in smo zrasli. Skozi čas lahko grm zraste maksimalno do dveh metrov v višino.

Brogovite lepo uspevajo na soncu in tudi v delni senci. Rade imajo vlažna, hranljiva ter humusna tla. Zaradi svojega videza so zelo primerne za posamične zasaditve v japonskih vrtovih in za skupinske zasaditve. So zelo priljubljene grmovnice, katere lahko opazimo v parkovnih zasaditvah kot tudi v samostojnih vrtovih.

Tina Juršič

 

 

Povezane vsebine

  • Ni povezanih vsebin.

Komentiraj

*

*Sašo Taškar

O avtorju - Sašo Taškar

Navdušenje nad naravo me spremlja že od otroštva; le to z leti ne pojenja. Delitev bogatih izkušenj se mi zdi korak v pravo smer. Ustvarjalnost je gonilo, ki usmerja k boljšemu, obuja stara spoznanja, ponuja več. Navsezadnje je pomembno to, da delamo tisto, v čemer uživamo. Ostalo pride samo od sebe ...

Potrebujete pomoč?

Urejanje in vzdrževanje vrtov, parkov in zelenih športnih površin.

TEL: 041 832 853