Hypericum calycinum ~čašasta krčnica

20. junija, 2019 | Kategorije: pokrovne rastline, Rastline, Trajnice, Vrtovi, Zagorje ob Savi | Komentiraj

Poletje je lahko zaradi svojih visokih temperatur stresno za nas, kot tudi za rastline. Zato je dobro vedeti, katere rastline so za naše razmere na vrtu primerne, sploh, če je vrt zasnovan na sončni legi.

Danes bi izpostavila prav posebno zimzeleno trajnico, ki zelo dobro uspeva v toplem podnebju, na dobro odcednih tleh na polnem soncu ali delni polsenci. Pravimo ji čašasta krčnica oziroma s strokovnim izrazom ~ hypericum calycinum. Zaradi svoje intenzivne rumene barve oddaja v okolico toploto, domačnost in prikupnost.

Hypericum tolerira širok spekter tal. Hitro se širi s podzemnimi poganjki in je lahko rahlo agresivna rastlina. Za skupne zasaditve z drugimi rastlinami je potreben tehten premislek o tem kaj izbrati za družbo krčnice, da ne bi le ta prevladala in zasenčila ostale rastlinice.

Listi so podolgovati, temno zeleni, v senci svetlo zeleni. Pogosto jo sadimo, kot pokrovno rastlino za zastiranje tal. Ima velike živo rumene cvetove skozi celo poletje. Cveti od julija pa vse tja do oktobra. Zelo dobro prenaša vroča obdobja in spada med manj zahtevne rastline.

Uporabna je za zasaditve skalnjakov, ribnikov in za skupinske zasaditve. Dobro se obnese za stabilizacijo tal na brežinah ali kot živi zeleni pokrov pod drevesi. V višino doseže tja do 30 cm, v širino pa tudi do 70 cm.

Zaradi svoje privlačne rumene barve privablja metulje in čebele, ki so še kako dobrodošli na vsakem vrtičku.

Tina Juršič

Povezane vsebine

  • Ni povezanih vsebin.

Komentiraj

*

*Sašo Taškar

O avtorju - Sašo Taškar

Navdušenje nad naravo me spremlja že od otroštva; le to z leti ne pojenja. Delitev bogatih izkušenj se mi zdi korak v pravo smer. Ustvarjalnost je gonilo, ki usmerja k boljšemu, obuja stara spoznanja, ponuja več. Navsezadnje je pomembno to, da delamo tisto, v čemer uživamo. Ostalo pride samo od sebe ...

Potrebujete pomoč?

Urejanje in vzdrževanje vrtov, parkov in zelenih športnih površin.

TEL: 041 832 853