Hibiscus ~grm z velikimi cvetovi

Prav v tem poletnem času lahko opazimo kako lepo cvetijo hibiskusi. Prišel je njihov čas bujnega cvetenja. Zame so prav posebni in edinstveni. Človek res ne more ostati ravnodušen ob pogledu na te prelepe, velike in barvite cvetove.

Hibiskuse uvrščamo med družino slezenovk. Poznamo jih tudi pod imenom divji oslez. Njihov izvor sega vse do centralne in zahodne Afrike. Uspevajo po celem svetu, načeloma v tropskem pasu. Njihova posebnost ni samo lepota, temveč tudi zdravilni učinki. Za zdravilne namene se uporabljajo cvetni deli. Cvetove nabiramo tik preden se razcvetijo. Njihova zdravilna moč odpravlja prehlade in okužbe zgornjih dihal ter poveča odvajanje vode iz telesa.

Vsi poznamo hibiskusov čaj, ki je priljubljen napitek po celem svetu. Rubinasto rdeč napitek je osvežilen, rahlo kisel in trpek.

Prav posebne hibiskuse lahko vidimo v parku v Zagorju. Posebni so zaradi same strukture cvetov, ki ni običajnega videza, katerega smo navajeni pri tej grmovnici.

Hibiskusi v ciklamnih odtenkih sestavljenih cvetov v parku Zagorje.

Hibiskus je grm, ki zraste tudi do dva metra visoko. Stebla ima gladka in rdečkaste barve. Njegovi listi so sestaljeni iz več lističev, razporejeni izmenično na stebla, listni rob pa je grobo nazobčan.

Cvetovi so razno raznih barv, čas cvetenja traja vse od meseca julija pa tja do septembra. Uspeva na vseh vrstah vrtnih tal, najbolj mu prijajo humozna in dobro odcedna tla na sončnih ali polsenčnih mestih. Potrebuje vlažna tla, zato je zelo primeren za zasaditve ob ribnikih, vodnih objektih, močvirjih, itd.

V primeru sušnega obdobja, ga je potrebno vestno zalivati, ker drugače nam ne bo cvetel. Cvetenje pa spodbudimo tudi z rednih obrezovanjem, v jesenskem ali spomladanskem času.

Kot zanimivost lahko izpostavim, da hibiskus velja za nacionalno rastlino južne Koreje.

Hibiskus je okrasna grmovnica, nezahtevna za samo oskrbo. Potrebuje le primerna tla za rast, dosti sonca in redno obrezovanje. Prostor dodobra napolni in ga obogati.

Tina Juršič

 

Povezane vsebine

  • Ni povezanih vsebin.

Komentiraj

*

*Sašo Taškar

O avtorju - Sašo Taškar

Navdušenje nad naravo me spremlja že od otroštva; le to z leti ne pojenja. Delitev bogatih izkušenj se mi zdi korak v pravo smer. Ustvarjalnost je gonilo, ki usmerja k boljšemu, obuja stara spoznanja, ponuja več. Navsezadnje je pomembno to, da delamo tisto, v čemer uživamo. Ostalo pride samo od sebe ...

Potrebujete pomoč?

Urejanje in vzdrževanje vrtov, parkov in zelenih športnih površin.

TEL: 041 832 853